Çarşamba günü Karadeniz sularında Rusya ve İngiltere arasında yaşanan gerilime ilişkin Moskova'dan cevap geldi. Londra'nın 'uyarı ateşi yapılmadığı' yönündeki açıklamasını yalanlayan Moskova, olay anına ilişkin görüntüleri paylaştı.

Rusya'dan İngiltere'ye Karadeniz gerilimi yanıtı: Görüntüler paylaşıldı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya, Karadeniz'de İngiltere ile yaşanan gerilimle alakalı açıklamada bulundu.

İngiltere'nin Moskova Büyükelçisi Deborah Bronnert'i çağırarak nota veren Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 'gelecekteki tüm provokatif hamlelere doğrudan karşılık verileceği' kaydedildi.

Açıklamada Londra'nın "Uyarı yapılmadı" itirazı yalanlanırken, olay anına ilişkin görüntüler de yayınlandı. Görüntülerde Rus aksanıyla İngilizce konuşan bir sahil güvenlik personelinin uyarısı duyuluyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Londra'nın 'düpedüz yalan söylediğini' belirtirken, Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov da gerilimin önceden hesap edilerek yapıldığını ifade etti.

İLHAKI TANIMIYORUZ

Gemilerine uyarı atışı yapılmasına ilişkin konuşan İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise uluslararası kanunlara uygun şekilde hareket ettiklerini savundu.

Johnson gemilerinin uluslararası sularda bulunduğunu söylerken "Daha da önemlisi bizim Rusya'nın Kırım'ı ilhakını tanımıyor olmamız. Orası Ukrayna sularıydı o yüzden geçişimizin önünde de bir sorun bulunmuyordu" dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab da Rus tarafının uyarı atışı yapmadığını iddia etti.

Çarşamba günü Rusya'nın kontrolünde bulunan Kırım'ın Karadeniz kıyısında bir İngiliz savaş gemisinin sınır aşımı yapması sebebiyle iki ülke arasında gerilim yaşanmıştı. Rus sahil güvenliğinin 'HMS Defender' gemisine uyarı ateşi yaptığının duyurulmasının ardından, İngiltere 'uyarı ateşi yapılmadığını' öne sürmüştü.