Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Taliban'ın saldırılarından etkilenen Tacikistan'a askeri destek sözü verdi.

Rusya'dan Tacikistan'ın Afgan sınırına askeri destek

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Tacikistanlı mevkidaşı İmamali Rahman ile görüşerek, Tacikistan-Afganistan sınırına askeri destek vereceklerini açıkladı.

SINIRA DESTEK

Taliban'ın Afganistan'ın kuzeyine yönelik saldırıları sonucu, yüzlerce Afgan asker çekilerek Tacikistan'a sığınmıştı. Sınır komşusundaki iç savaştan etkilenen Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'ın endişelerine, Rus mevkidaşı yanıt verdi.

Moskova'dan yapılan açıklamada Tacikistan ve Rusya arasında hem ikili ilişkilere hem de Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (CSTO) içerisinde desteğin artacağı açıklandı. Rusya, Tacikistan'ın Afganistan sınırının güvenliğini sağlamak için askeri destek vereceğini belirtti.

ÖZBEKİSTAN DA ENDİŞELİ

Afganistan'ın bir diğer sınır komşusu olan Özbekistan'da da Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev de Afgan hükümeti ve Taliban arasındaki çatışmaların kendi sınırlarına sıçramasından endişeli olduklarını açıkladı. Şu ana kadar Özbekistan'a sıçrayan herhangi bir olay olmamasına karşın, olası göçmen krizine karşı sınırlara çadır yerleştirilmeye başlandığını açıkladı.

YÜZDEN FAZLA KASABA TALİBAN KONTROLÜNDE

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, sınır komşularının endişelerini giderebilmek için Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Güney ve Orta Asya güvenliği konulu yüksek öneme sahip bir koferansa katılacak.

ABD birliklerinin Afganistan'ın kuzeyindeki hava üssünden birliklerini çekmesinden sonra Taliban bölgeye yayılmaya başladı. Afgan hükümetinin karşı saldırıya hazırlandığını bildirdiği yüzden fazla kasaba Taliban kontrolüne geçti.