Rusya'nın başkenti Moskova'da bir mahkeme, Twitter’a idari ihlal nedeniyle 3,2 milyon ruble para cezası kesti.

Rusya'dan Twitter'a para cezası

Rusya'da bir mahkeme, Twitter’a 3,2 milyon ruble (42 bin dolar) para cezası kesti.

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu'nun (Roskomnadzor) Twitter aleyhine açtığı dava, başkent Moskova'da bulunan Taganskiy Mahkemesi'nde görüldü.

Rusya'da yasaklanan içeriklere Twitter üzerinden ulaşılabilmesi nedeniyle şirketin mevzuata uymadığı hükmüne varan mahkeme, Twitter’a 3,2 milyon ruble (yaklaşık 42 bin dolar) para cezası verdi.

Roskomnadzor, 10 Mart’ta aldığı kararla, intihar, müstehcen ve uyuşturucuya özendiren içeriklerin kaldırılmaması gerekçesiyle Twitter’ın hızını mobil cihazlarda yüzde 50 düzeyinde yavaşlatmıştı.

TÜMÜ YARGILANIYOR

Öte yandan Moskova’daki Sulh Ceza Mahkemesi’nde çocukların izinsiz eylemlere katılması için yapılan çağrıları ve paylaşımları kaldırmadığı gerekçesiyle sosyal medya platformlarının yargılanmasına başlandı.

Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalny için düzenlenen protesto gösterileri sırasında sosyal medya üzerinde protestolar için yapılan çağrılara ilişkin Rusya tarafı daha önce sosyal medya platformlarını uyararak paylaşımların kaldırılmasını talep etmişti. Karara uymayan sosyal medya hesaplarına karşı harekete geçen Rusya, önce Twitter’ı yavaşlattı ardından tüm sosyal medya platformları için yasal işlem başlattı. Daha önce Rus anlık mesajlaşma uygulaması Telegram'a yönelik 2, TikTok'a yönelik 1 ve Facebok, Twitter ve Google'a yönelik 3'er protokol bulunduğu açıklandı.

Sosyal medya platformlarının yargılandığı dava bugün Moskova'da başladı. Başkent Moskova'daki Sulh Mahkemesi’nde görülen duruşmada Rusya Federal Radyo ve Televizyon Denetim Kurulu (Roskomnadzor) tarafından sosyal medya paylaşımları ve bu paylaşımların kaldırılmasına dair taraflar arasında yapılan yazışmalar mahkemeye sunuldu. Mahkeme heyeti, Google, Facebook ve Twitter’ın yargılandığı davayı 4 Mayıs tarihine ertelerken, Telegram ve Tiktok isimli sosyal medya platformlarının yargılanmasına önümüzdeki 6 Nisan tarihinde başlanacak.