Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Ukrayna ile savaş olmayacak ancak çıkarlarımızın görmezden gelinmesine izin vermeyiz" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Ukrayna ile savaş olmayacak

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna ile savaş ihtimaline ilişkin, "Eğer bu Rusya'ya bağlı ise savaş olmayacak. Biz savaş istemiyoruz. Ancak çıkarlarımızın göz ardı edilmesine izin veremeyiz" ifadelerini kullandı.

Devam eden Rusya-Ukrayna krizine ilişkin açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna ile savaş istemediklerini söyledi. "Eğer bu Rusya'ya bağlı ise savaş olmayacak" ifadelerini kullanan Lavrov, ekledi: "Ancak çıkarlarımızın göz ardı edilmesine izin veremeyiz."

BIDEN ŞUBAT AYINDA RUSYA’NIN UKRAYNA’YA SALDIRACAĞINI İDDİA ETMİŞTİ

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, “Rus işgali durumunda ABD'nin ortak ve müttefik ülkelerle birlikte kararlı adımlar atmaya hazır olduğunu” söylemiş, Rusya'nın şubat ayında saldırıya hazırlandıını iddia etmişti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise Rusya'ya karşı Kuzey Akım 2 projesinin iptali dahil her seçeneğin masada olduğunu söylemişti.

PUTİN, TÜRKİYE'YE GELECEK

Öte yandan Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetini kabul ettiğini ve Türkiye'ye geleceğini duyurdu. Açıklamada ziyaret tarihine ilişkin net bir bilgi verilmezken, Putin'in programı uygun olduğunda Türkiye'ye geleceği bildirildi.

Erdoğan 26 Ocak'ta katıldığı NTV ve Star TV ortak yayınında, Ukrayna-Rusya krizine ilişkin yaptığı açıklamalarda "Biz şu anda sayın Putin'i de ülkemize davet ettik. İki lideri arzu ederlerse ülkemizde bir araya getirerek, barış ortamının yeniden tesisine giden yolu açabiliriz" demişti.

RUSYA-UKRAYNA KRİZİ

Ukrayna’da Nisan 2014’te başlayan iç savaş Rusya ile ABD liderliğindeki Batılı ülkeler arasında bir nüfuz mücadelesine sahne oluyor. Washington, Kiev’e destek verirken Moskova ise Doğu Ukrayna’daki bağımsızlık yanlısı Donbass güçlerini destekliyor. Yaklaşık 15 bin kişi yaşamını yitirdiği savaşta Kiev ile Moskova arasında varılan ateşkes anlaşması kimi ihlallere rağmen devam ederken, son aylarda ABD ve NATO’nun Ukrayna’ya yaptığı yığınak nedeniyle gerilim yeniden yükseldi. Rusya, Ukrayna’nın doğusuna yönelik bir işgal hazırlığında olduğunu reddederken ABD ve batılı ülkeler Rusya’nın böylesi bir hareketinin ağır sonuçları olacağı konusunda Moskova’yı tehdit ediyor.