Rusya'nın, Erdoğan-Putin görüşmesi öncesinde İdlib'deki saldırılarını Afrin’de sıklaştırdığı belirtiliyor. Bugün Afrin'de düzenlenen saldırıda Türkiye destekli Hamza Tümeni mensubu 11 kişinin öldüğü bildirildi.

Rusya, Erdoğan-Putin görüşmesi öncesinde Suriye'deki operasyonlarını artırıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında Soçi'de yapılacak görüşme öncesi Rusya’nın Suriye'nin kuzeyine yönelik saldırıları sıklaşıyor. Rusya'nın bugün Suriye'nin kuzeyine düzenlediği hava saldırısında Türkiye'nin desteklediği Hamza Tümeni mensubu 11 kişinin öldüğü bildirildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin bölgedeki aktivistlerden edindiği bilgilere dayandırdığı habere göre Afrin bölgesindeki saldırıda 13 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi yöneticisi Rami Abdülrahman, Rusya'nın bu bölgeye nadiren hava saldırısı düzenlemesine karşın, cumartesi gecesinden beri 10 saldırının kaydedildiğini belirtti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin verdiği rakamlar Suriye medyası tarafından da teyit edildi.

RUSYA'NIN MESAJI AÇIK VE NET

Türkiye'nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu'nu da içeren Suriye Ulusal Ordusu'sundan bir yetkilinin belirttiğine göre, Moskova saldırılarla Ankara üzerindeki baskıyı artırmayı ve kendi askeri hedeflerine ulaşma konusunda sınır ve kırmızı çizgi tanımadığı mesajını vermek istiyor.

‘TÜRKİYE ÜSLERİNİ TAHKİM EDİYOR’

Suriye Milli Ordusu'nun sözcüsü Muhammed Yusuf Hamud Reuters'a açıklamasında, Rusya'nın saldırılarının geçtiğimiz hafta yoğunlaştığını, İdlib'den başlayan hava harekatının artık Halep'in kuzeyindeki sınır bölgelerine yayıldığını söyledi. Buna göre, Rusya'nın hava saldırıları İdlib'deki Cebel Zaviye bölgesinden kuzeydoğudaki Afrin'e uzanmış durumda.

Türk ordusuyla koordinasyon halinde olduğu belirtilen askeri komutanlar ise Reuters'a, Türkiye'nin binlerce askerin konuşlu olduğu onlarca üssü son iki haftadır tahkim ettiğini söyledi. Hamud, bu konuda "Türk ordusu bütün askeri üsleri güçlendirerek saldırı pozisyonu alıyor ve zırhlı araçlar, savaşçılar veya ekipmanlarla dolu konvoylar yağdırdı" iddiasında bulundu.

Rusya, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile Şam yönetiminin yanında yer alırken, Türkiye ise ülkede İslamcı grupları destekliyor.

Kaynak: Reuters, DW Türkçe, Euronews