Rusya: Harekat ardından Suriye'nin kuzeyinde gerilim ciddi şekilde tırmandı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, TSK'nın Barış Pınarı Harekatı'na başlamasının ardından Suriye'nin kuzeyinde gerilimin ciddi şekilde tırmandığını söyledi.

Haftalık basın toplantısında konuşan Zaharova, "Son günlerde, özellikle de TSK'nın Suriye-Türkiye sınırındaki bölgede Barış Pınarı Harekatı'na başlamasının ardından Fırat'ın doğusunda Şam'ın kontrolü altında olmayan bölgelerde gerilim ciddi şekilde tırmandı" dedi.

Teröristlerin gerilimin tırmanmasından istifade ettiklerini ve sözde uyuyan hücrelerini aktif hale getirdiklerini kaydeden Zaharova, bunun Fırat'ın doğusundaki hapishanelerde tutulan IŞİD militanları ile onların kamplarda bulunan aile bireylerinin durumuna ilişkin ciddi bir endişe yarattığının altını çizdi.

Zaharova, IŞİD militanlarının sadece Suriye için değil, bölgedeki ve bölge dışındaki diğer ülkeler için de tehdit oluşturduğunu belirtti.

'BÖLGEDE ÇÖZÜM İÇİN SINIR HATTI SURİYE'NİN KONTROLÜNE VERİLMELİ'

Rus Dışişleri Sözcüsü, Rusya'nın bölgede çözüme ilişkin tutumunu şöyle açıkladı: "Suriye'nin bu bölgesinde, Suriye'de ve genel itibarıyla bölgede kalıcı istikrar ve güvenliğin sağlanmasının yalnızca ve öncelikle Suriye'nin egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün tesis edilmesiyle mümkün olduğuna inanıyoruz. Bu en nihayetinde, Türkiye sınırındakiler de dahil tüm ulusal toprakların meşru Suriye hükümetinin kontrolüne verilmesi anlamına geliyor."

Zaharova, bu bağlamda Şam yönetimi ile Kürtler arasında mutabakat sağlanmasını ancak memnuniyetle karşılayabileceklerini sözlerine ekledi.

'SURİYE'NİN KUZEYİNDEKİ GERİLİM SİYASİ SÜRECİ DURDURMAMALI'

Zaharova, Suriye'nin kuzeyindeki gerilimin siyasi süreci durdurmaması gerektiğini ifade etti.