Rusya ilk kez bir ülke için AİHM’e şikâyette bulundu

Dış Haberler Servisi

Rusya, Ukrayna’yı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) şikayet etti. Ukrayna hükümetinin yurttaşları temel insan haklarından mahrum bırakmak ile suçlandığı şikayet, Rusya’nın devlet olarak bir başka ülkeye karşı AİHM’e yaptığı ilk başvuru oldu.

Rusya’nın Başsavcılık yetkilileri, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin çeşitli maddelerini ihlal etmiş olması nedeniyle Ukrayna’yı AİHM’ye şikayet ettiklerini belirtti. Rusya’nın AİHM’e başvurusunda Ukrayna’ya yöneltilen suçlamalar arasında “Euro-maydan gösterileri, Odessa ve Donbass’ta sivilleri öldürmek, yasa dışı alıkoymak, işkence etmek, Rusya topraklarına ateş açarak insanların ölümüne sebep olmak, Ukrayna’daki Rusça konuşan nüfusa karşı ayrımcılık yapmak” gösterildi.

Suçlamalar içerisinde ayrıca “Rusya kökenli şirketlere ve girişimcilere karşı ayrımcılık yapmak, Ukrayna’nın güneydoğusundaki vatandaşları oy kullanma hakkından mahrum bırakmak, Kırım’a, suya erişimini engelleyecek biçimde abluka uygulamak, Rusya’nın diplomatik temsilciliklerine saldırılar düzenlemek” de yer aldı.

AİHM’e sunulan dilekçede Rusya’nın Ukrayna’dan talep ettikleri ise şu şekilde yer aldı:

“Kırım’a uygulanan su ablukasına derhal son verilmeli. Azınlıkların haklarını sınırlama sona ermeli, ana dilde eğitim hakları teslim edilmeli. Rusça televizyon kanallarına getirilen yayın yasağı ile Rusça gazete ve dergilere erişim yasağına son verilmeli.”