Doç. Dr. Çağhan Kızıl, Rusya tarafından geliştirildiği açıklanan koronavirüs aşısına ilişkin, "Henüz Faz 3 aşamasına geçmemiş ve sınırlı sayıda kişide kullanılmış" dedi. Rusya Doğrudan Yatırımlar Fonu Başkanı Dmitriyev ise, klinik testlerin 3. aşamasının yarın başlayacağını söyledi.

"Rusya’nın açıkladığı aşı henüz Faz 3 aşamasına geçmedi"

Sinir bilim ve genetik uzmanı Doç. Dr. Çağhan Kızıl, Rusya'nın geliştirildiğini açıkladığı koronavirüs aşısının Faz 3 aşamasını geçmediğini belirtti.

Sosyal medya heabından Rusya tarafından tescil edilen ilk koronavirüs aşısına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çağhan Kızıl, "Dünyada 30 COVID aşı çalışması klinik denemelerde. 8 tanesi faz 3 aşaması olan en geniş hasta grubunda plasebo kontrollü çalışma aşamasında. Rusya’nın açıkladığı aşı henüz Faz 3 aşamasına geçmemiş ve sınırlı sayıda kişide kullanılmış" ifadelerini kullandı.

"Rusya’nın aşı haberi umutlu bir haber olsa da henüz bu aşının etkililiğine dair net bir bilgimiz bulunmuyor" diyen Kızıl, "Aşı çalışmasının detayları yayımlanmadı. Rusya’nın kullanıma onay vermesi bürokratik ve aşı yarışının politik içeriğine dair bir hamle gibi görünüyor" yorumunda bulundu.

Kızıl, şöyle devam etti: "Sovyetler Birliği 1950’lerde çocuk felci için de bu şekilde bir aşı geliştirmeye çalışmış ve bilim insanları kendi çocuklarında denemişlerdi. Sonradan geliştirilen aşı başarılı olmuştu."

KLİNİK DENEMELER 3 AŞAMADA YAPILIYOR

Potansiyel bir aşının yaygın kullanılabilmesi için üç aşamada insanlar üzerinde test edilmesi gerekiyor. Birinci aşama klinik denemelerde az sayıdaki sağlıklı denek üzerinde aşının güvenli olup olmadığı ve olası yan etkileri araştırılıyor.

İkinci aşamada, güvenilirliği doğrulanan aşının etkinliği 100’den fazla denek üzerinde test ediliyor.

Üçüncü ve son aşamada ise aynı işlem, birkaç bin denekle tekrarlanıyor. Tüm bu süreç, aylar ve hatta yıllar alabiliyor.

"KLİNİK TESTLERİN 3. AŞAMASI YARIN BAŞLAYACAK"

Rusya'daki aşı çalışmaları hakkında video konferans yöntemiyle basın toplantısı düzenleyen Rusya Doğrudan Yatırımlar Fonu (RDIF) Başkanı Kirill Dmitriyev, koronavirüs aşısının klinik testlerinin 3. aşamasının yarın başlayacağını söyledi.

Sputnik Türkiye'nin aktardığına göre Dmitriyev, "3. aşama aşı tescil edildikten hemen sonra başlar. Dolayısıyla 3. aşama yarın başlayacak. Daha önce söylediğim gibi ağustos ayı içinde Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Filipinler ve umarım Brezilya'da da 3. aşamaya başlayacağız. 1. aşama ve 2. aşamaya ilişkin tüm bilgiler kamuoyuna açıklanacak. Gamaley Enstitüsü'nün hayvanlar üzerinde yaptığı çalışmaları da yayınlayacağız" dedi.​

Kirill Dmitriyev, Rusya'da toplu aşılamanın başlaması için de ekim ayına işaret etti ve "Çok iyi ilaçlarımız, test sistemlerimiz var. Bu nedenle ikinci dalgaya iyi hazırlandığımızı düşünüyoruz. Ayrıca ekimde toplu aşılama başlayacak ve bunun ikinci dalgayı önlemesini umuyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"AŞIYA YÖNELİK ENFORMASYON SALDIRILARI DÜZENLENİYOR"

'Rusya tarafından geliştirilen koronavirüs aşısına yönelik koordineli ve titizlikle hazırlanmış enformasyon saldırıları düzenlendiğini' belirten Dmitriyev, 'bunların amacının Rusya'da uygulanan aşı geliştirme yaklaşımını itibarsızlaştırmak olduğunu' ifade etti..

Dmitriyev, bir dizi Batılı ülkenin Rus aşısına karşı sergilediği politize yaklaşımın bu ülkelerin yurttaşlarının hayatlarını tehdit ettiğini kaydetti.