AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'nın Donetsk ve Lugansk'ı tanıma kararına AB'nin yaptırımlarla karşılık vereceğini açıkladı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de yaptığı açıklamada, Rusya'nın kararını kınadı. Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'yı bir kez daha işgal etmek için "bahane" yarattığını savundu.

Rusya'nın Donbas kararına ilk tepkiler: Yaptırımlarla karşılık verilecek

Avrupa Birliği (AB), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna’nın doğusundaki bağımsızlık yanlılarının yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzalamasını en güçlü şekilde kınadı, yaptırım tehdidinde bulundu.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, aynı anda sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımlarla Rusya'nın Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin tanınmasıyla ilgili kararını tepkiyle karşıladı.

Liderlerin ortak mesajlarında şu ifadeler yer aldı:

"Ukrayna'daki iki ayrılıkçı bölgenin tanınması, uluslararası hukukun, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ve Minsk anlaşmalarının açık bir ihlalidir. AB ve ortakları, Ukrayna ile dayanışma içinde birlik ve kararlılıkla tepki gösterecek."

'AÇIK BİR İHLALDİR'

Von der Leyen ve Michel daha sonra ortak yazılı açıklama yayımlayarak, Putin'in kararını "mümkün olan en güçlü şekilde kınadıklarını" bildirdiler.

Açıklamada ayrıca ,"Bu adım, Minsk anlaşmalarının yanı sıra uluslararası hukukun da açık bir ihlalidir. Birlik, bu yasa dışı eyleme karışanlara yaptırımlarla karşılık verecektir. Birlik, Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteğini yineler" ifadeleri kullanıldı.

Borrell, AB Dışişleri Bakanları Toplantısının ardından yaptığı açıklamada, AB'nin, Rusya'nın Donbas'taki bağımsızlık yanlılarını tanıması halinde güçlü bir birleşik cephe olarak tepki vermeye hazır olduğunu söylemişti.

AB ÜLKELERİNDEN TEPKİLER

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ukrayna'daki gelişmelerle ilgili olarak Ulusal Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı. Almanya Başbakanı Scholz, Rusya'yı kınadığını duyurdu.

İngiliz Başbakan Johnson, Ukrayna'nın yanında olduğunu ve İngiltere'nin yardım teklifini Ukrayna'ya sunacağını açıklarken, İngiltere Dışişleri Bakanı, "Rusya'nın Donetsk ve Luhansk'ı tanıması, Rusya'nın Minsk Anlaşmaları kapsamındaki taahhütlerini açıkça göz ardı ettiğini gösteriyor" dedi.

Letonya Dışişleri Bakanı, Avrupa Birliği'nin Ukrayna'nın "ayrılıkçı bölgelerini" ülke olarak tanımasının hemen ardından Rusya'ya yaptırım uygulaması gerektiğini söyledi.

Polonya da Rusya'ya en kısa süre içinde yaptırım uygulanması gerektiğini açıkladı.

NATO: RUSYA İŞGAL İÇİN BAHANE YARATIYOR

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de yaptığı açıklamada, Rusya'nın "tanıma" kararını kınadı ve Moskova'nın Doğu Ukrayna'daki çatışmayı körüklediğini savundu. Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'yı bir kez daha işgal etmek için "bahane" yarattığını iddia etti.

BIDEN, YAPTIRIM KARARNAMESİ İMZALAYACAK

Beyaz Saray'dan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki yönetimleri tanıma kararına yanıt geldi. Açıklamada, Hazine ve Dışişleri Bakanları'nın Ukrayna'nın "ayrılıkçı" bölgelerine yönelik yaptırımları açıklayacağı belirtildi.

Açıklamada "Rusya'dan böyle bir adım bekliyorduk ve hızla cevap vermeye hazırız. ABD Başkanı Biden yakında, Ukrayna'nın 'DNR ve LNR bölgeleriyle' yeni yatırım, ticaret ve finansmanı yasaklayan bir kararname imzalayacak" ifadeleri yer aldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin ise ABD Başkanı Joe Biden'la bir telefon görüşmesi yaptığı açıklandı. Zelenskiy ayrıca Ukrayna Ulusal Güvenlik Konseyi'ni de toplamayı planlıyor.