WADA tarafından Rusya’ya verilen ceza tartışma konusu. Uzmanlar, Rusya’da sporun köklü bir değişim geçirmesi gerektiğini ifade ederken, Rusya Başbakanı Medvedev ise kararda Ruslara karşı önyargının etkili olduğunu söylüyor

Rusya'nın doping cezası tartışmalarına uzmanlardan yorum: Temizlik şart

OKTAY EVSEN

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) önceki gün aldığı kararla Rusya’yı sistematik bir biçimde doping yaptığı gerekçesiyle olimpiyat oyunlarından ve dünya şampiyonlarından men etti. Kararın yankıları sürerken konuyla ilgili Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev ve Spor Bakanı Pavel Kolobkov açıklamalarda bulundu.

WADA’nın kararını sert bir şekilde eleştiren Medvedev, Bu karar, halihazırda kronik bir biçim kazanmış olan Rus karşıtı histerinin devamıdır" diye konuştu. Medvedev ilgili kurumların karara itiraz edeceğini de söyledi. Rus sporunda dopingle ilgili sorunların olduğuna da ifade eden, Medvedev, "Spor alanımızda dopingle ilgili sorunlar var. Bunu inkâr edemeyiz” dedi.

‘BİREYLER CEZA ALMALI’

Aynı zamanda olimpiyat şampiyonu olan eski eskrimci Spor Bakanı Kolobkov ise doping yapmayan sporcuların sorumlu tutulmalarına karşı olduklarını söyledi. Kolobkov kurallara uymayanların en sert biçimde cezalandırılmasını belirterek şunları söyledi: "WADA'nın bütün sporcularımızı sorumlu tutmasına karşıyız. Sporcuların dopingle ilgili kuralların ihlalinden tek tek sorumlu tutulması gerekiyor.” Kolobkov dopingle ilgili büyük sıkıntı yaşadıklarını ise inkâr etmedi ve, "Özellikle atletizmde dopingle ilgili ciddi sorunlarımız vardı. Atletizm Federasyonunun sistemini WADA uzmanlarıyla birlikte düzenledik. Hâlâ da sorunlar var. Yapılan denetimler sonucunda atletizm dalından birçok sporcumuz men edildi. Bunu gizlemememiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

GANUS: TEHDİTLER ALIYORUZ

Konuyla ilgili araştırma yapan uzmanlar ve bu durumun içinde yer almış eski sporcular ise politikacılarla aynı fikirde değil. Rusya Anti Doping Ajansı (RUSADA) Başkanı Yuri Ganus da bunlardan biri. Ganus, Rusya’daki spor düzeninin tamamen yozlaşmış olduğunu ve köklü bir temizliğin gerektiğini ifade ediyor. Yuri Ganus ayrıca kurumunun düzenli olarak tehdit mesajları aldığını da söylüyor.

BAŞARI DÜŞTÜ

Köklü bir spor geçmişine sahip olan Rusya, doping skandalının etkisiyle başarı geleneğini de kaybetmenin eşiğinde. 2014 Soçi Kış Olimpiyatı’nda 13'ü altın toplam 33 madalya kazanan Rus sporcuların podyum başarısı, Pyeongchang'da düzenlenen 2018 Kış Olimpiyatları'nda yarı yarıya düştü. Güney Kore'de olimpiyat bayrağı altında yarışan 168 Rus sporcu, 2'si altın 17 madalyayla oyunları tamamladı. Soçi'deki oyunlarda bazı Rus sporcuların doping yaptığının tespit edilmesinin ardından 2 altın ve 2 gümüş madalya başka ülkeye gitti. 2016 Rio Olimpiyatı’nda IAAF'ın men kararı nedeniyle atletizm branşındaki sporcularından yoksun yer alan Rusya, 19'u altın 56 madalyayla Brezilya'dan ayrıldı.

KÜRESEL ÇAPTA BİR SORUN

Ancak bütün olumsuz göstergelere rağmen sporun içindeki bazı isimler Batı’nın doping konusunda dürüst davranmadığına inanıyor. Dopingin küresel çapta büyük bir problem olduğunu ifade edenler, Batı ülkelerinde de Doğu bloku kadar dopingin yaygın olduğunu ve sadece saklamakta daha iyi olduklarını belirtiyor. Modern sporun en büyük problemi olan dopingin herkes tarafından yapıldığına inanan sporseverlerin sayısı azımsanmayacak seviyede ve henüz bu konuda tam anlamıyla güvenilir bir kurum yok. Özetle 2020 Tokyo Olimpiyatı’na aylar kala dopingin sürekli gündemde olacağı ve manşetleri süsleyeceğini garanti edebiliriz.