Kremlin, doğalgaz için rubleyle ödeme sistemini reddeden ülkelere sevkiyatın durdurulduğunu açıkladı.

Rusya, rubleyle ödeme sistemini reddeden ülkelere doğalgaz sevkiyatını durdurdu

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus doğalgazı için rubleyle ödeme sistemini reddeden ülkelere sevkiyatların durdurulduğunu açıkladı.

Peskov, başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Rus doğalgazının sevkiyatına yönelik yeni rubleyle ödeme sisteminin uygulamaya geçtiğini anımsattı.

Söz konusu sistemi reddeden ülkelere doğalgaz sevkiyatının durdurulduğunu belirten Peskov, "Doğalgazı için rubleyle ödeme sistemini reddeden ülkelere sevkiyatlar durduruldu. Daha fazla kesinti yapılmayacak. Sistem ayarlandı ve çalışıyor. Gazı alanlar, Rusya Devlet Başkanı'nın ilgili kararnamesinde belirtilen yeni sisteme göre çalışıyorlar" dedi.

DAHA ÖNCE 4 ÜLKEYE SEVKİYAT DURDURULMUŞTU

Rus enerji şirketi Gazprom, daha önce rubleyle ödeme yapmadıkları gerekçesiyle Polonya, Bulgaristan, Finlandiya, Hollanda ve Avrupalı bazı şirketlere doğalgaz sevkiyatlarını durdurmuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 23 Mart'ta doğalgaz satışı ödemelerinde Rus rublesine geçme planını duyurmuştu.

Putin'in 31 Mart'ta imzaladığı kararnameyle yürürlüğe giren yeni sistemde, Rus gazı alan ülkelerin, Gazprombank'ta hesap açmaları, ödemeleri bu bankaya yapmaları, ardından söz konusu fonların Moskova Borsası'nda rubleye çevrilmesi öngörülüyor.

Putin, kararnameyi imzalamasının ardından yaptığı açıklamada, 'dost olmayan ülkeler' yeni sistemi kabul etmezse gaz sözleşmelerinin durdurulacağını söylemişti.

AA