CHP’nin hazırladığı "Suriye Krizinin Gölgesinde Türkiye-Rusya İlişkileri” isimli kitapta, Rusya’nın Suriye krizinden sonra izlediği stratejiyle “tek taşla pek çok kuş vurduğu” belirtildi

Rusya tek taşla pek çok kuş vurdu

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

CHP, Türkiye’nin Rusya’ya ekonomi ve ticaret alanında artan bağımlılığını ve bu bağımlılığın Suriye krizine yansımasını mercek altına alan bir kitap hazırladı. CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak koordinasyonunda hazırlanan, “Suriye Krizinin Gölgesinde Türkiye-Rusya İlişkileri” isimli kitapta Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler enine boyuna ele alındı. Kitabın, CHP’nin kasım ayında hazırladığı raporun genişletilerek hazırlandığı bildirildi.

İlişkileri lehine çevirdi

Türkiye’nin, 2016’dan sonra Rusya ile yakınlaşmasında geleneksel müttefikleriyle yaşadığı bazı sorunların etkisinin de olduğuna dikkati çekilen kitapta şu ifadelere yer verildi:

“15 Temmuz darbe girişimi ve bu girişimin kınanmasında NATO ve Batı ülkelerinin gösterdiği ihtiyat Türkiye’yi rahatsız etmiştir. Yine, PKK/PYD-YPG’nin ABD tarafından Suriye’de muhatap alınması ve sahada bu unsurlarla gösterilen işbirliği Türkiye’yi rahatsız eden bir başka husus olmuştur. Rusya, Türkiye’nin geleneksel müttefikleriyle yaşadığı sorunları iyi değerlendirerek Türkiye ile asimetrik bağımlılık ilişkisini kendi lehine derinleştirmeyi bilmiştir.
Nitekim 2015’te yaşanan krizle duran Akkuyu Nükleer Güç Santrali çalışmaları yeniden hızlanırken, TürkAkım ‘Projesiyle enerjide Rusya’ya bağımlılık daha da artmıştır. Yine Rusya, bu dönemde, S-400 gibi stratejik bir silah sistemini Türkiye’ye satarak NATO ittifakı içinde önemli bir çatlak yaratmayı da başarmıştır. Türkiye, üretim ortağı olduğu F-35 projesinden dışlanmış, askeri ihtiyaç planlamasında ciddi sıkıntılar ortaya çıkmıştır. Rusya, Suriye krizinden sonra izlediği stratejiyle tek taşla pek çok kuş vurmayı bilmiştir.”

cukurda-defineci-avi-540867-1.