Rusya’nın UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Aleksander Kuznetsov, Türkiye'nin Ayasofya’nın namaz saatleri arasında tüm inançlardan insanlara açık olacağının güvencesini verdiğini belirtti. Kuznetsov ayrıca, Türkiye'nin UNESCO'dan bir heyeti İstanbul'a davet etme ve bilim kurulu oluşturma sözü verdiğini de ifade etti.

Rusya: Türkiye, Ayasofya için UNESCO'ya bazı taahhütler verdi

Türkiye'nin müzeden camiye dönüştürülerek ibadete açılan Ayasofya için, UNESCO'ya (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) bazı taahhütlerde bulunduğu iddia edildi.

Buna göre Ankara, Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan Ayasofya’da bundan sonra yapılacak restorasyon çalışmalarında UNESCO ile işbirliğini kabul etti ve bir uzmanlar heyetini davet etme vaadinde bulundu.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre hükümetin, restorasyon için bir bilim konseyi oluşturma taahhüdü verdiği de belirtildi.

"NAMAZ SAATLERİ DIŞINDA AÇIK OLACAĞI GÜVENCESİ VERİLDİ"

Rusya’nın UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Aleksander Kuznetsov, Rus haber ajansı TASS’a yaptığı açıklamada, Ayasofya’nın tamamının ibadete açıldığı cuma gününden önce Türkiye’nin UNESCO Daimi Temsilcisi Altay Cengizer’in bir mektubu dolaşıma soktuğunu söyledi. Rus yetkili, “Türkiye’nin UNESCO Daimi Temsilcisi kurumun genel direktörüne hitaben yazılmış bir mektup dolaşıma soktu. Bu mektupta, Ayasofya’nın namaz saatleri arasında tüm inançlardan insanlara açık olacağının güvencesini verdi” dedi.

rusya-turkiye-ayasofya-icin-unesco-ya-bazi-taahhutler-verdi-761787-1.

BİLİM KURULU KURMA GÜVENCESİ

Kuznetsov, Ankara’nın aynı zamanda Ayasofya’da yapılacak bir dizi restorasyon ve altyapı projeleri için bir bilim kurulu kurma güvencesi verdiğini söyledi. Bu konuda UNESCO uzmanlarına da danışılacağını vurgulayan Rus yetkili, “Şimdi bize, UNESCO uzmanlarına danışmadan hiçbir şey yapmayacaklarına dair güvence ve kurumun uzmanlarını yakın gelecekte İstanbul’a davet etme sözü verdiler” ifadelerini kullandı.

Kuznetsov “UNESCO için bu özellikle önemli çünkü Türk yetkililer uzun bir süre kurumun taleplerine yanıt vermedi ve mabedin statüsünü değiştirmeden önce UNESCO’yla istişarede bulunmadılar” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Kuznetsov, UNESCO’daki Türkiye delegasyonunun kısa süre önce Dünya Miras Merkezi Direktörü ve UNESCO’nun Kültürden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ernesto Ottone Ramírez de dahil, kurumun yetkilileriyle bir dizi toplantı yaptığını açıkladı.

AYASOFYA'DAKİ ESERLER NEREDE SERGİLENECEK?

24 Temmuz'da ibadete açıldıktan sonra Ayasofya'daki bazı eserlerin sergilenmesi amacıyla bir müzenin hazırlıkları yapılmaya başlandı. Bu kapsamda Sultanahmet'teki İstanbul Tapu ve Kadastro 2. Bölge Müdürlüğü binası müze için boşaltılmaya başlanırken, binadaki eşya ve evrakların Ataşehir'deki binaya taşınacağı belirtildi.

Çalışmaya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Tapu ve Kadastro binasının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edildiğini söyledi.Yılmaz, "Burada Ayasofya'ya ya ait olup Ayasofya'da değerlendirilemeyen veya Ayasofya müzeye çevrildikten sonra, İstanbul ve farklı bölgelerde, Ayasofya'da toplanan tarihi eserler sergilenecek. Bir anlamda burası Ayasofya'da toplanan eserlerin sergilenme alanı olacak. Müze olarak bu kadastro binası hizmet verecek" dedi.