NATO’nun çekilmesi sonrası Türkiye’nin Afganistan’da kalması önerisine dair değerlendirme yapan Rusya Dışişleri Sözcüsü Zaharova, bu durumun ABD ile Taliban arasında varılan anlaşmaya aykırı olacağını söyledi.

Rusya: Türkiye'nin Afganistan’da kalması ABD-Taliban anlaşmasına aykırı olur

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, NATO güçlerinin çekilmesinin ardından Kabil'deki uluslararası havalimanının güvenliğini Türkiye’nin üstlenmeye devam etme teklifi ile ilgili olarak konuştu. Zaharova, Türkiye’nin Afganistan’da askeri varlığını bulundurmasının, ABD ile Taliban arasında varılan anlaşmaya aykırı olacağını söyledi.

Zaharova, "Herhangi başka bir ülke gibi Türkiye'nin Afganistan'daki askeri birliğini tutması, ABD ile Taliban arasında Doha'da imzalanan anlaşmaya hukuki açıdan ters düşer. Bu belge, yabancı birliklerin 1 Mayıs'a kadar tümüyle çekilmesini öngörüyor. Bu süre, 11 Eylül 2021'e ertelendi ve Taliban hareketi bununla ilgili olumsuz görüşünü açıkladı" dedi.

Bu konudaki nihai kararın ölçülü bir şekilde ve Afgan taraflar arasındaki ulusal uzlaşı süreçlerini teşvik etme amaçları doğrultusunda alınmasından yana olduklarını anlatan Zaharova, "Sorulması mantıklı olacak bir soru daha var. Neden ülkenin ana havaalanının güvenliği Afgan güvenlik güçlerine bırakılamıyor? 20 yılda Afgan güvenlik güçlerinin eğitim ve donatımına milyarlarca dolar harcandı. Afgan güçlerinin ülkelerinin güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili görevleri kendi başlarına yerine getirecek düzeyde hazır olduğuna dair açıklamaları ABD ve NATO yetkililerinden tüm bu yıllar boyunca düzenli olarak duyduk. Ancak şimdi, NATO ülkelerine göre Afgan güçlerine güvenilmiyor" ifadelerini kullandı.