Macron'la Moskova'da Ukrayna krizini konuşan Putin, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, NATO'nun eylem planında Rusya'nın düşman olarak değerlendirildiğine işaret etti. Putin, ittifakın Rusya'ya 'ders vermeye kalktığını' söyledi.

Rusya-Ukrayna krizinde ipler geriliyor: Putin’den sert NATO çıkışı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO'nun eylem planında Rusya'nın düşman olarak değerlendirildiğini söyledi. Putin, ittifakın Rusya'ya 'ders vermeye kalktığını' kaydetti.

Ukrayna'da yaşanan gelişmeler ve Rusya'nın ABD ve NATO'ya sunduğu güvenlik garantileri taslağının ele alındığı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasındaki görüşme, Rusya’nın başkenti Moskova’daki Kremlin Sarayı'nda gerçekleşti.

putin-rusya-ve-fransa-nin-avrupa-nin-guvenligi-konusunda-ortak-endiseleri-var-977926-1.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna konulu toplantının ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

PUTİN: NATO, RUSYA'YA DERS VERMEYE KALKTI

Sputnik'in aktardığına göre, toplantıyı yorumlayan Putin, "Sayın Macron ile bugünkü görüşmeler her zamanki gibi olarak ciddi bir şekilde gerçekleşti, anlamlı ve faydalıydı" dedi.

NATO'nun eylem planında Rusya'nın düşman olarak değerlendirildiğine işaret eden Putin, ittifakın Rusya'ya 'ders vermeye kalktığını' belirtti. Rusya lideri ayrıca, "NATO üyeleri Ukrayna'ya silah pompalamayı sürdürüyor, bu konu Macron ile görüşüldü" ifadelerini kullandı.

MACRON: ORTAKLARIMIZLA GÖRÜŞMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ

Macron ise, açıklamasında "Fransa ile Rusya'nın irtibatı mevcut, ortaklarımızla görüşmeyi sürdüreceğiz" dedi.

Avrupa'da barışçıl bir yol bulmanın hala mümkün olduğunu kaydeden Macron, "Avrupa'da istikrarı tesis etmek için yeni mekanizmalara ihtiyacımız var, bu mevcut anlaşmaları revize ederek mümkün olmaz" yorumunu yaptı. "Putin ile Ukrayna'ya yönelik tutumda ortaklaştığımız noktalar oldu" diyen Macron, "Önümüzdeki günlerde Putin ile Ukrayna konusunda telefonla bir görüşme yapma imkanım daha olacak" ifadelerini kullandı.

putin-rusya-ve-fransa-nin-avrupa-nin-guvenligi-konusunda-ortak-endiseleri-var-977927-1.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

GÖRÜŞME ÖNCESİ AÇIKLAMALAR

Ukrayna'nın doğusunda yaşanan kriz devam ederken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Rusya’nın başkenti Moskova’daki Kremlin Sarayı'nda bir araya geldi. Liderler, ikili görüşme öncesi basına görüntü vererek kısa açıklamalarda bulundu.

PUTİN: RUSYA VE FRANSA'NIN AVRUPA'NIN GÜVENLİĞİ KONUSUNDA ORTAK ENDİŞELERİ VAR

İHA'nın aktardığına göre; basına kapalı yapılacak görüşme öncesi Putin, Fransa'nın diyalog sürecine katkı sağlama yönünde çabaları olduğuna dikkat çekerek, "Rusya ve Fransa'nın güvenlik konularında ortak endişeleri var” dedi.

MACRON'DAN DİYALOG ÇAĞRISI

Macron ise Avrupa'daki gerilimi işaret ederek, "Avrupa'da güvenlik ve istikrarı korumanın tek yolunun diyalog olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

***

RUSYA-UKRAYNA KRİZİ

Ukrayna’da Nisan 2014’te başlayan iç savaş Rusya ile ABD liderliğindeki Batılı ülkeler arasında bir nüfuz mücadelesine sahne oluyor. Washington, Kiev’e destek verirken Moskova ise Doğu Ukrayna’daki bağımsızlık yanlısı Donbass güçlerini destekliyor.

Yaklaşık 15 bin kişi yaşamını yitirdiği savaşta Kiev ile Moskova arasında varılan ateşkes anlaşması kimi ihlallere rağmen devam ederken, son aylarda ABD ve NATO’nun Ukrayna’ya yaptığı yığınak nedeniyle gerilim yeniden yükselmişti.

Rusya, Ukrayna’nın doğusuna yönelik bir işgal hazırlığında olduğunu reddederken ABD ve batılı ülkeler Rusya’nın böylesi bir hareketinin ağır sonuçları olacağı konusunda Moskova’yı tehdit ediyor.