Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken, Rus güçlerinin en yoğunlaştığı hedeflerden birisi Ukrayna’nın Karadeniz kıyısındaki Mariupol kenti oldu. Kentten yeni görüntüler yıkımın boyutunu ortaya koydu.

Rusya-Ukrayna savaşı: Mariupol kentindeki yıkım havadan görüntülendi

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonu devam ederken, Ukrayna’nın Mariupol şehrindeki yıkım havadan görüntülendi.

Rusya ve Ukrayna arasında 24 Şubat’tan bu yana devam eden savaşta birçok sivil yerleşim alanı zarar görürken, büyük bir bölümü yok olan Mariupol kentinden yeni görüntüler ortaya çıktı.

The Guardian'ın aktardığı görüntüler, şehirdeki yıkımı ortaya koydu.

MARİUPOL NEDEN ÖNEMLİ?

Savaşta Rus güçlerinin en yoğunlaştığı hedeflerden birisi Ukrayna’nın Karadeniz kıyısındaki Mariupol kenti oldu.

Mariupol, coğrafi konum itibarıyla stratejik ve ekonomik önem taşıyor. Donetsk bölgesinin en büyük şehirlerinden biri olan Mariupol’de Azak Denizi’nin en büyük ve donanımlı limanı bulunuyor.

Limandaki derin rıhtımlar nakliyecilik açısından önemli imkanlar sağlıyor. Rusya’nın Azak Denizi’ndeki diğer limanlarının kapasitesi, bu liman ile kıyaslandığında sınırlı kalıyor.

Karadeniz’e Ukrayna’nın açılan önemli kapılarından biri olan Mariupol’ün Rusya’nın ilhak ettiği Kırım ile yakın mesafesi de dikkat çekiyor. Bu limandan Donbas bölgesi ve Kırım arasındaki deniz taşımacılığı ve sevkiyat süresi önemli ölçüde azalıyor.

Mariupol, stratejik öneminin yanı sıra Ukrayna’da önemli bir sanayi merkezi. Önemli metalürji işletmelerinin yoğun olduğu şehirdeki bazı demir-çelik şirketleri, Ukrayna için stratejik önem taşıyor.