Rusya ve Çin, Uluslararası Bilimsel Ay İstasyonu kurulmasıyla ilgili mutabakat imzaladıklarını duyurdu. İki ülke tarafından yapılan açıklamada 'Ay'ın keşfi ve kullanımı' için çok çeşitli araştırmalar yapılacağı bildirildi.

Rusya ve Çin, Ay istasyonu kurmak için mutabakat imzaladı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya ve Çin, Uluslararası Bilimsel Ay İstasyonu'nu kurmaya hazırlanıyor.

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Rusya ve Çin’in Bilimsel Ay istasyonu kuracağını açıklayarak, "Roscosmos Genel Müdürü Dmitriy Rogozin ve Çin Ulusal Uzay İdaresi Başkanı Bay Zhang Kejian, Rusya ve Çin hükümetleri adına Uluslararası Bilimsel Ay İstasyonu'nun kurulması için iki ülke arasında işbirliği yapılmasını öngören bir mutabakat zaptı imzaladı" açıklamasını yaptı.

Araştırma istasyonunun planlanması, tasarımı, geliştirilmesi ve işletilmesinde hem Rusya hem de Çin'in işbirliği yapacağını belirtildi.

ÇOK ÇEŞİTLİ ARAŞTIRMALAR YAPILACAK

Her iki kurumdan yapılan açıklamaya göre, Uluslararası Bilimsel Ay İstasyonu, Ay'ın keşfi ve kullanımı da dahil olmak üzere çok çeşitli bilimsel araştırmalar gerçekleştirecek.

12 Şubat'ta Rusya hükümetinin Roscosmos'un Çin Ulusal Uzay İdaresi'yle ‘Uluslararası Bilimsel Ay İstasyonu'nun kurulmasını öngören bir mutabakat zaptı imzalanması’ önerisini kabul ettiği ve kararnamenin Başbakan Mihail Mişustin tarafından imzalandığı açıklanmıştı.

Mart 2020'de Rusya ve Çin'in ikili çalışma grubu düzeyinde Ay'da üs kurmak için işbirliği imkanlarını araştırdığı belirtilmişti. Roscosmos, ikili anlaşmalar çerçevesinde, Rus Luna-26 yörünge aracının gelecekte Ay’ın yüzeyine iniş yapacak Çin modülleri için yer belirleyeceğini duyurmuştu.