Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ülkesine yönelik yeni yaptırımların AB’nin kendi içerisindeki sosyal ve ekonomik sorunları artmasına neden olacağını söyledi.

Rusya: Yeni yaptırımlar AB’nin sosyal ve ekonomik sorunlarını şiddetlendirecek

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Avrupa Birliği’nin ülkesine yönelik yeni yaptırım paketine ilişkin değerlendirmede bulundu. Yazılı bir açıklama yapan Zaharova, 9. yaptırım paketinin, beklenenin aksine AB içindeki ekonomik ve sosyal sorunların artmasına neden olacağını ileri sürdü.

Paketi ‘gayri meşru’ olarak niteleyen Zaharova, “AB liderleri kısıtlamaların döngüsünden çıkamıyor ve Rusya karşıtı tüm yaptırımlar ile Rusya üzerindeki baskı politikalarının beyhude olduğunu kabul edemiyor. Mevcut paket, öncekilerle aynı etkiye sahip olacak, AB’nin kendi içerisinde sosyal ve ekonomik sorunların şiddetlenmesine neden olacak” ifadelerini kullandı.

Brüksel'in “düşüncesiz adımları” nedeniyle, AB vatandaşlarının halihazırda enerji kesintileri ve benzeri görülmemiş "yaptırım enflasyonu" ile karşı karşıya kaldığını belirten Zaharova, Avrupa sanayisinin tehdit altında olduğunu ifade etti.

Rusya karşıtı politikanın, AB için olumsuz sonuçlarının ABD’nin de yardımıyla büyüyeceğini söyleyen Zaharova, kaynak mücadelesinde rekabet edemeyen Afrika, Asya ve Latin Amerika'daki ülkelere zarar verdiğini vurguladı.

AB üyesi ülkeler, dün yaklaşık 200 kişi ve kurum ile 3 Rus bankasının yaptırım listesine eklenmesini, çift kullanımlı ürünlere ihracat yasağı getirilmesini ve madencilik yatırımlarının yasaklanmasını içeren 9'uncu yaptırım paketini onaylamıştı.

(AA)