Rusya’yla ters düşmemek için silah satışını durdurdu

ABD basınında yer alan, İsrail'in Rusya ile Suriye'de ters düşmemek için ülkeye silah satışını engellediği iddiası gündem oldu. ABD merkezli Axios politik haber sitesi tarafından yayımlanan bir rapor, İsrail’in, Ukrayna’ya silah satışını engellediğini duyurdu.

İSRAİL LİSANSI ALTINDA

İsrail, Almanya’nın Ukrayna’ya Spike tanksavar füzeleri satmasına izin vermeyecek. Füze, Almanya’da İsrail lisansı altında üretiliyor ve Tel Aviv’in füzelerin ihracatını onaylaması gerekiyor. Pentagon, bu ayın başlarında, Washington’a ziyarette bulunan üst düzey İsrail Savunma Bakanlığı yetkilisinden onay istedi, ancak reddedildi.

Rusya'nın Ukrayna’ya saldırısından hemen sonra arabuluculuğa soyunan İsrail, ABD'nin yaptırım politikasına da uymayarak ‘tarafsız’ bir tutum sergiledi. İsrail’in ‘tarafsızlığına’ gerekçe olarak ise Suriye’de devam eden çatışmalar gösterildi. İsrail merkezli Channel 13’ün haberine göre, Suriye’nin S-300 hava savunma sisteminin Rus ordusu tarafından işletildiği ve onların onayı olmadan ateşlenemeyeceğine dikkat çekildi.

Üst düzey bir İsrailli yetkili Axios’a yaptığı açıklamada, İsrail’in Rus askerlerinin İsrail yapımı silahlarla öldürülebileceğinden ve bunun Moskova’nın Tel Aviv’in Suriye’deki güvenlik çıkarlarına zarar vermesine yol açabileceğinden endişe duyduklarını söyledi.

Konu, ilk kez, iki hafta önce eski İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Amir Eshel’in ABD’yi ziyaretinde gündeme geldi. ABD basınına konuşan yetkililere göre, Pentagon’un politika müsteşarı Colin Kahl, Almanya’nın Ukrayna’ya “Spike” ihraç etmesi için izin istemişti. Eshel, Kahl’a İsrail’in Kiev’e yalnızca ölümcül olmayan askeri teçhizat tedarik edeceğini söyleyerek bu talebi reddetti. ABD ve müttefikleri, son haftalarda Ukrayna’ya binlerce tanksavar ve uçaksavar füzesinin yanı sıra topçu, zırhlı araç, tank ve saldırı helikopteri gönderdiklerini açıkladı. Rusya, bu silahların çoğunun seyir füzesi saldırılarıyla yok edildiğini iddia etti.

ROKETATAR ŞART

Davos Zirvesi’nde konuşan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitry Kuleba, Donbass’taki durumun “son derece kötü” olduğunu ve ABD’nin Kiev’e çoklu roketatar sistemleri (MLRS) göndermediği sürece kuvvetlerinin saldırıya geçmesinin mümkün görünmediğini söyledi. Dış Haberler