Rüyadan uyanış

Geçtiğimiz hafta, maç sonunda 3 puanı kurtarabilen Galatasaray, Giresunspor karşısında yaşadığı soğuk duşla, yattığı rüyadan uyandı.

Hiç şüphesiz, Galatasaray’ın ilk yarıdaki en büyük problemi ön alandaki dağınıklıktı. Özellikle devrenin son yarım saatinde hem Yunus hem Kerem iki farklı rol üstlenmeyi denediler. Ellerinden geldiğince Oliviera’ya yaklaşarak Seferovic’in rakip kaleye sırtı dönük olarak oluşturduğu duvara bir istasyon oluşturmaya çalıştılar ya da Van Aanholt ve Boey’in çizgiye inebildiği ender anlarda içeriye kıvrılarak Emre ve Seferovic ile beraber, rakip ceza sahasındaki oyuncu sayısını dörtlemeye çalıştılar. Ancak hem ilk rollerindeki pas trafiği oldukça verimsizdi hem de ceza sahası içinde deplase olmaya çalıştıkları anlarda, içeriye servis atılan toplar oldukça isabetsizdi. Durum böyle olunca, karşımızdaki tablo, topu rakip yarı sahanın ortasına kolayca getiren, fakat oradan sonra rakip kalede pozisyon yaratacak final paslarını yapmakta sıkıntı yaşayan bir takımın futboluna dönüştü.

Okan Buruk’un ikinci yarıda Emre Akbaba-Bafetimbi Gomis değişikliği onun sarı-kırmızılı takımdaki geleceği açısından çok iyi bir sinyal değil. Zira, Buruk, bu değişikliği yaparken, Antalya maçının sonundaki oyun planı değişikliğinin sonunda gelen Gomis golünün bir benzerinin geleceğini düşünmüş olabilir, fakat Giresunspor’un, Antalyaspor’un yaptığı gibi, maçın sonunda rakip alanda golü ararken yakalanmayacağı belliydi. Tam tersine, sabırsız biçimde, topu rakip alana aktarmaya uğraşan Galatasaray, yanlış bir stoper geri pası ile 3 puanı rakibe bıraktı. Tüm bir devre boyunca, Giresunspor’un dakikalar geçtikçe kendi kalesi önüne gömülerek, rakibi de, kendi yarattığı kalabalığın içine hapsettiğini söyleyebiliriz. Nitekim, ilk yarıda büründükleri içeri kıvrılma rolünü süreklilik haline getiren Kerem ve Yunus, bu planda tamamen devre dışı kaldılar.

Galatasaray, geçtiğimiz hafta, maçın sonunda gelen gol ve hafta içinde yapılan transferlerin ardından, sezonun geri kalanı ile ilgili, sonu güzel biten rüyaya yatan bir kulüp görünümündeydi. Ancak Mertens ve Torreira da muhtemelen, son dakikalarına mağlup girilen bir maçta, skoru değiştirmek için sahaya atılmayı beklemiyordu.

Okan Buruk’un önümüzdeki haftalarda işi zor olacak. Futbol böyledir. Bugun, saat 21:00 sularında yapılan liderlik hesapları, kurulan şampiyonluk hayalleri, tribünlerde toplanan binlerce insan, 3 saat sonra bambaşka bir ruh halindeydiler. Galatasaray 14 yıl üst üste şampiyon olamadığı dönemden beri ilk kez bu kadar uzun süre şampiyonluktan uzak. Böyle bir dönemde takımın başına geçmek bir peri masalı da olabilir, bir kabus da.