Ankara güdümlü Suriyeli gruplar, Bakan Çavuşoğlu’nun “Şam ile uzlaştırma” sözleri üzerine sokağa çıktı, Türkiye’yi protesto etti. TSK-ÖSO kontrolündeki alanlarda yapılan eylemlerde ‘Ne uzlaşı ne teslimiyet’ denildi.

Rüzgâr ekenler fırtına biçiyor
Fotoğraf: Depo Photos

Politika Servisi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, “Muhalefetle Suriye’deki rejimi bir şekilde anlaştırmamız lazım. Aksi takdirde kalıcı barış olmaz” sözleri Ankara güdümlü grupları ayaklandırdı. Muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları Gözlem Evi’ne (SOHR) göre Azez, Cerablus, Suran, İhtimaylat, Ras’ul Ayn ve Tel Abyad gibi yerlerde Türkiye karşıtı gösteriler yapıldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve ÖSO’nun kontrolündeki bölgelerin yanı sıra cihatçıların kontrolündeki İdlib’de önceki gece başlayan ve dün de devam eden gösterilerde Esad ile barışılmayacağı belirtilerek, Türkiye ve Şam aleyhtarı sloganlar atıldı.

ANKARA’YA PROTESTO

Olası anlaşmaya karşı çıkan göstericiler önceki gece Azez’de, "Ne uzlaşı ne teslimiyet, rejimi devireceğiz”, "Katille barışa hayır", “Türkiye iyi duysun, bu Suriyelilerin devrimi" sloganlarıyla tepkilerini dile getirdi. Burada bir karakolda asılı Türk bayrağı da yakıldı.

Dün cuma namazından sonra da kentteki Yunus Emre Enstitüsü önünde toplanan gruplar, ellerindeki ÖSO bayrağıyla Çavuşoğlu’na öfkelerini dile getirdiler. Konvoylar yapan ÖSO taraftarları aynı zamanda yol keserek TSK birliklerinin geçişini de engelledi. AKP iktidarı tarafından yapılan “Osmanlı Millet Parkı” da tahrip edildi.

Tel Abyad’da eli silahlı ÖSO mensuplarının bizzat eylemlere katılıp, destek verdiği ileri sürüldü. Çeşitli kaynaklar cihatçıların kontrolündeki İdlib’de de Ankara’ya yakın grupların sokaklara çıktığını belirtti.

Göstericiler sınır kapılarına yönelirken Antep Valisi Davut Gül, TSK unsurlarının Cerablus’ta eylem yapmak isteyenlere müdahale edildiği yönündeki iddialara yanıt verdi. Gül, iddiaları yalanladı ve "Suriye Milli Ordusu karargahına yaklaşıldığı için kendi unsurları tarafından havaya ateş edilerek gösteri sonlandırılmıştı" açıklamasını yaptı.

ANKARA SUÇU ŞAM’A ATTI

Olaylar gün boyunca devam ederken Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Kuzey Suriye’de başlayan gerginliğe ilişkin açıklama yaptı. Suriye ile dayanışma vurgusu yapan Bilgiç, "Türkiye, uluslararası toplumun tüm paydaşlarıyla işbirliği içinde bu ihtilafa Suriye halkının beklentileri doğrultusunda kalıcı bir çözüm bulunmasına yönelik çabalara güçlü katkı sağlamaya devam edecektir. Bu çerçevede, Türkiye, sahada ateşkesin muhafaza edilmesinde ve Astana ve Cenevre süreçleri vasıtasıyla Anayasa Komitesi’nin kurulmasında öncü rol oynamış, muhalefete ve Müzakere Heyetine siyasi süreçte tam destek vermiştir. Halihazırda, rejimin ayak sürümesi nedeniyle bu süreç ilerlememektedir" dedi.

MUHALEFETTEN TEPKİ

İktidar temsilcilerinin sessiz kaldığı görüntülerle ilgili olarak CHP’den çok sert tepki geldi. Mersin Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali Mahir Başarır, ilgili görüntüleri sosyal medya hesabından paylaşırken, "İktidarın besleyip baktığı Suriyeli muhalifler, Azez’de Türk Bayrağımızı yaktı! Bu yapılan alçaklıktır! AKP iktidarının olmayan dış politikasının sonucu bu işte!" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu önceki gün katıldığı 13. Büyükelçiler Konferansı’nda yaptığı açıklamada Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdad ile ayaküstü bir sohbet gerçekleştirdiğini belirtmişti.

Çavuşoğlu, “Belgrad’da diğer bakanlarla sohbet ederken Suriye Dışişleri Bakanıyla kısa bir sohbetim oldu. Muhalif olan Suriyelilerle rejim arasında bir barışın gerekli olduğunu ve Türkiye olarak destek vereceğimizi her zaman söylüyoruz. Suriye topraklarında gözümüz yok. Ama Suriye’de birlik beraberlik olmazsa Suriye bölünebilir. Bunu engelleyebilmek için Suriye’de güçlü bir yönetim lazım. Muhalefetle Suriye’deki rejimi bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım. Aksi takdirde kalıcı barış olmaz. Onun dışında herhangi bir temas olmadı” demişti. Görüşmenin geçen yıl ekim ayında Sırbistan’ın başkenti Belgrad’daki Bağlantısızlar Hareketi zirvesinde gerçekleştiği kaydedildi.