Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sistemleri, test için Sinop’a götürüldü.

S-400’ler test için Sinop’a götürüldü

Rusya’dan alınan ve ABD ile gerilime sebep olan S-400 hava savunma sistemlerinin test için Sinop'a getirildiği bildirildi.

İHA'nın geçtiği habere göre, Ankara’dan yola çıktığı öğrenilen S-400 hava savunma sisteminin test için Sinop'a götürülürken yolda görüntülendi. Türk Silahlı Kuvvetlerine(TSK) ait S-400'leri Samsun’dan geçerken yurttaşlar cep telefonlarıyla kaydetti.

İHA, haberinde "S-400’ler Sinop’a konuşlanıyor" başlığını kullandı.

Bloomberg'in haberine göre ise, hava savunma sisteminin Karadeniz kıyısında test edileceği ancak henüz aktifleştirilmeyeceği bildirildi.

S-400 konvoyu Sinop’a ulaşırken, konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı.

s-400-ler-test-icin-sinop-a-goturuldu-789395-1.

s-400-ler-test-icin-sinop-a-goturuldu-789396-1.

NE OLMUŞTU?

Rusya'dan yaklaşık 2,5 milyar dolar bedel ödenerek satın alınan S-400'lerin, geçen Nisan ayınca aktive edileceği açıklanmıştı. Milli Savunma Bakanlığı’nın “'sistemin Nisan 2020'de faal hale getirilmesi planlanmaktadır” açıklamasına rağmen sistem aktive edilmemişti.

Nisan ayınca Reuters’e konuşan bir Türk yetkili S-400'lerin kurulumu için açıklanan sürenin koronavirüs salgını nedeniyle ertelendiğini söylemişti.

Söz konusu sistem, NATO ile uyumsuz olduğu gerekçesiyle NATO ve ABD ile gerilime neden olmuştu. Türkiye’nin S-400’leri Rusya’dan satın alması ardından ABD, Türkiye’yi F-35 programından çıkarmış, Türkiye’ye yapılan patriot hava savunma sistemi teklifi de S-400’lerin teslimi ardından ABD tarafından geri çekilmişti.