ABD, Ankara’ya yaptırım uygularken Hindistan, Rus yapımı ilk S-400 füze sistemini Pencap eyaletine konuşlandırdı. Washington, olası yaptırımların Hindistan’ı Çin ve Rusya’ya yanaştıracağından korkuyor.

S-400 Pencap’ta

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hindistan Times, Rusya ve Hindistan arasındaki hava savunma işbirliği kapsamında S-400 hava savunma füze sistemlerinin ilk bataryalarının kurulumunun gerçekleştirildiğini duyurdu. Hindistan Hava Kuvvetleri’nden yapılan açıklamada, S-400 bataryalarının Hindistan’ın Pencap eyaletine konuşlandırıldığı bildirildi. Açıklamada, Rus yapımı füzelerin ülkenin hava savunma kapasitesini artıracağına işaret edildi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Pencap eyaletine yerleştirilen S-400 hava savunma sisteminin, 400-250 kilometre aralığındaki savaş uçakları, balistik füze ve AWACS uçaklarını, orta menzilde 120 kilometre ve kısa menzilde 40 kilometrelik 4 farklı füze ile vurabilme kapasitesine sahip olduğu ifade ediliyor.
İsmi açıklanmayan bir yetkili, konuşlandırılan ilk sistemlerin hem Çin’den hem de Pakistan’dan gelebilecek hava tehditlerinin üstesinden gelebilecek kapasitede olduğunu söyledi.


2015'TE İMZALANDI

Dışişleri Sekreteri Harsh Vardhan Shringla, bu ay başında Rusya’nın hava savunma füze sistemlerinin teslimatına başladığını duyurmuştu.

İki ülke arasında 2015'te füze sistemlerini satın alma anlaşması imzalanmış ve 2018'de 4,5 milyar dolarlık anlaşma tamamlanmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, geçen haftalarda ABD'nin, Rusya ve Hindistan arasında S-400 hava savunma füze sistemleri alanındaki iş birliğini engellemeye çalıştığını belirtmişti. Devlet Başkanı Vladimir Putin de bu ayın başında Yeni Delhi'ye gitmiş Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile savunma alanında iş birliğini görüşmüştü.

ABD YAPTIRIMI ASKIDA

Türkiye’nin Rusya’dan S400 savunma sistemi almasına şiddetle karşı çıkan ABD yönetimi, Yeni Delhi’ye ise karşı çıksa da daha esnek davranıyor. Washington’ın Hindistan için yaptırım muafiyeti kararı alacağı ileri sürülüyor. ABD’li cumhuriyetçi senatörler 2 Kasım'da Senato’ya, Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QUAD) üyesi ülkeler olan Avusturalya, Japonya ve Hindistan'ın Çin ve Rusya ile yaptığı savunma anlaşmalarından dolayı CAATSA kapsamından muaf tutulması için yasa tasarısı sunmuştu.

Ancak Dışişleri Bakanlığı 16 Kasım’da, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi almasından dolayı ABD Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamındaki yaptırımlar çerçevesinde Hindistan'a henüz herhangi bir muafiyet vermediklerini açıkladı.

Hindistan ABD için büyük savunma ortağı. İki ülke arasında son yıllarda artan bir askeri, ticari işbirliği söz konusun. ABD yönetimi, olası yaptırımların Hindistan’ı Çin ve Rusya’ya daha da yanaştıracağından endişe ediyor.

ABD'nin 2017'de yasalaştırdığı CAATSA, Rusya ve Rus savunma şirketleri ile savunma anlaşmaları imzalayan ülkelere yaptırım uygulanmasını ön görüyor.