S&P: Yaşananlar dünyanın atıl petrol kapasitesini ortadan kaldırdı

Haftasonu Suudi Arabistan’da yaşanan patlamaların etkisinin tam olarak ne olacağı konusundaki görüşler konuşulmaya devam ediliyor.

İlk etapta haftalar hatta günler içerisinde belirgin bir toparlanma görüleceği beklenirken, Aramco’dan gelen açıklamalar petrol üretiminde hızlı bir toparlanmanın zor olacağı kanısını ortaya koyuyor.

Konuya dair CNBC’ye konuşan S&P Global Platt Piyasa Tahminleri bölümünün başındaki Sarah Cottle, yaşanan olayların dünyanın atıl petrol kapasitesini ortadan kaldırdığını ve petrol arzı üzerinde belirgin bir baskı yarattığını dile getirdi.

Acil durumlarda kullanılmak üzere bulundurulan atıl kapasitenin ortadan kaldırıldığına dair bu görüş yaşananların ciddiyetini ortaya koyuyor. Atıl kapasitenin kullanılmak zorunda kalabileceği düşünülürken, Suudi Arabistan’dan konuya yakın kaynaklar zaten petrol üretimindeki boşluğu doldurmak için ülkedeki atıl petrol sahalarının kullanılmasının planlandığını açıkladılar bile.

Platt, bu olayların bölgedeki jeopolitik risk primini hızla yükselttiğini söylerken, JP Morgan Varlık Yönetimi’nden Leon Goldfeld önümüzdeki yılın ortalarına kadar kaybedilen kapasitenin yeniden kullanılabilir hale gelemeyebileceği öngörüsünde bulunuyor.

Platt, üretim kesintilerinin süresinin uzaması halinde kolaylıkla $80 seviyesinin aşılabileceğini belirtti. Hatta sürenin uzamasına ek olarak misilleme niteliğindeki grevlerle gerginliğin tırmanması halinde fiyatların bu seviyeleri de aşabileceğini ekledi.

Emirates NBD Bank Emtia Araştırma masasının başında olan Edward Bell Brent petrol fiyatının $70 aşmasının, global ekonominin içinde bulunduğu mevcut durum düşünüldüğünde, kesinlikle ihtiyacımız olmayan bir durum olduğunu altını çizdi. Bell, global ekonominin şuanda $70-80’lık bir petrol fiyatını kaldırabilecek bir durumda olmadığını vurguladı.

Ancak buna ek olarak Bell, önümüzdeki döneme ilişkin olarak petrol talebine bağlı beklentilerini göz önüne alarak ilk etapta görülen hızlı artış bir kaç hafta devam etse de zayıf talep ile beraber bu artış hızının söneceğini öngördüğünü belirtti.