Tarihin en büyük saadet zinciri dolandırıcılık sistemi kurucusu Bernie Madoff, Kuzey Carolina’daki bir hapishanede 82 yaşında hayatını kaybetti.

Saadet zinciri dolandırıcılık sisteminin kurucusu Bernie Madoff hapishanede hayatını kaybetti

Tarihin en büyük saadet zinciri dolandırıcılık sistemi kurucusu Bernie Madoff, 82 yaşında hapishanede hayatını kaybetti.

AP'ye konuşan hapishane yetkilileri, ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinde federal hapishanede kalan ve tarihin en büyük ‘Ponzi Düzeni'ni kurmakla suçlanan ve 150 yıl hapis cezasına çarptırılan Madoff'un ‘doğal sebeplerle’ hayatını kaybettiğini söyledi.

Madoff, 2009 yılında, 1970'lerden 2008'in sonuna kadar yatırımcıların milyarlarca dolarını dolandırdığı için 11 farklı suçtan suçlu bulunmuştu.

Madoff, 2020'de hapisten sağlık nedenleriyle tahliye için başvuru yapmış, başvurusu reddedilmişti.

BERNİE MADOFF KİMDİR?

Dolandırıcı, eski borsacı, yatırım danışmanı, ve finansör olarak bilinen Madoff, NASDAQ borsasının eski icra Yönetim Kurulu Başkanı ve ABD tarihinin en büyük mali dolandırıcısı olarak kabul ediliyor. Madoff, 1960 yılında Wall Street firması Bernard L. Madoff Investment Securities LLC'yi kurdu ve 11 Aralık 2008 tarihinde tutuklanmasına kadar başkanlığını yaptı. Firma, Wall Street'te en iyi piyasa yapıcı işlerden biri olarak adlandırılıyordu.

10 Aralık 2008 tarihine gelindiğinde, Madoff'un oğulları babalarını firmasının varlık yönetim biriminin büyük bir 'Ponzi oyunu' olduğunu itiraf etmiş ve "büyük bir yalan" olduğunu yetkililere anlatmışlardı. Madoff, ertesi gün, FBI ajanları tarafından tutuklanmış ve menkul dolandırıcılık suçuyla suçlanmıştı. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu önceden Madoff'un iş uygulamalarında soruşturma yapmış, ancak büyük bir dolandırıcılık ortaya çıkaramamıştı.

12 Mart 2009 tarihinde, Madoff, üzerine atfedilen 11 federal suçu kabul ederek, milyarlarca dolarlık yatırım yapan binlerce kişinin dolandırıldığını itiraf etmişti.

2008'de çıkan ekonomik krizde, müşterileri nakit ihtiyacı duyup yatırımlarını geri çekmek isteyince, saadet zinciri çökmüş ve yatırımcılar Madoff'un onlara kağıt üzerinde gösterdiği kârların gerçekte varolmadığını öğrenmişti.

Soruşturmayı yürüten federal araştırmacılar dolandırıcılığın 1970'lerde başladığına inandıklarını öne sürmüşlerdi. Bu olayların hemen ardından mahkeme tarafından Madoff'un şirketine atanan kayyum, yatırımcıların gerçek kayıplarının 18 milyar dolar olduğunu tahmin ettiğini bildirmesi üzerine, 29 Haziran 2009 tarihinde, Madoff 150 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.