Cumartesi anneleri ile kayıp yakınlarının gözaltında ve faili meçhul cinayetlerde kaybedilenlerin akıbetini sormaya devam ediyor.

Cumartesi anneleri ile kayıp yakınlarının gözaltında ve faili meçhul cinayetlerde kaybedilenlerin akıbetini sormaya devam ediyor. Galatasaray Meydanı’ndaki 257’inci buluşmada Cumartesi Anneleri, Türkiye'nin ilk siyasi faili meçhul cinayetlerinden olan Sosyalist Yazar-Şair Sabahattin Ali tanıtıldı. Eylemde bu hafta kayıp yakınlarına destek veren Şair Müslim Çelik, katıldı ve Sabahattin Ali'nin şiirlerini okudu. Kapatılan DEP eski milletvekili Mahmut Alınak, sosyalist bir yazar olan Sabahattin Ali'nin muhalif kimliği nedeniyle polis tarafından sürekli izlendiğini ve hedef gösterildiğini söyledi.
“GERÇEĞİ GİZLEDİLER”
Alınak "Tam 62 yıldır bu ülkeyi yönetenler Sabahattin Ali gerçeğini açığa çıkarmayarak suça iştirak ettiler. Tam 62 yıldır Ali'nin başına neler geldiğini, nereye gömüldüğünü öğrenemedik. Onun katline ferman çıkaranlar bize acemice senaryolar yazarak gerçeği gizlediler" dedi
Alınak,  Sabahattin Ali'nin kaybediliş sürecine ilişkin şunları aktardı: "31 Mart 1938 günü İstanbul'dan ayrıldı. Anlatığı kaçakçının MAH ajanı olduğunu bilmiyordu. Sınırı geçeceğiz diye götürüldüğü Kırklareli'nde devletin ajanlarına teslim edildi. Emniyet Müdürlüğü'nde sorguya alınan Ali, bu tarihten 2 buçuk ay sonra 16 Haziran 1948'de Sazara Köyü ormanlık alanında ağır işkence görmüş bedeni bir çoban tarafından bulundu. Cenazesi ailesine teslim edilmeyerek kendisi gibi mezarı da kaybedildi." dedi. Ali’nin gömüldüğü yerin hala belli olmadığına dikkat çeken Alınak, devletin sorumluluğunu kabul etmesi gerektiğini söyledi. Alınak ayrıca, Ali’nin bulunan eşyalarının ailesine verilmesi ve devletin kamuoyundan özür dilemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Oyuncu Mehmet Atak, kayıp yakınlarının mücadelesine verdiği destekle tanınan ve tutuklu bulunan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey'in “faili meçhul cinayetlerin arkasındaki gücün açığa çıkarılmasını istemeyenlerin kendisini tutuklayanlarla aynı kişiler olduğunu” yazdığı mektubunu okudu.
AYSEL KILIÇ