Sabancı’ya dokundurtmuyorlar: İşçilere üst üste gözaltı

EMEK SERVİSİ

Sabancı Holding bünyesinde bulunan EnerjiSA’ya bağlı dağıtım şirketlerinde çalışırken sendikalaştıktan sonra işten çıkarılan ve işe iade talebiyle eyleme başlayan işçilerden 6’sı ikinci kez gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Enerji-Sen Başkanı Süleyman Keskin de bulunuyor.

EnerjiSA’ya bağlı elektrik dağıtım şirketlerinde çalışan işçiler ağustos ayında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde TES-İŞ ile şirket yönetimi arasında yüzde 9 zam oranıyla toplu sözleşme imzalanması üzerine toplu şekilde DİSK’e bağlı Enerji-Sen’e geçti. Sendika kısa sürede çoğunluğu sağlayarak yetkili sendika konuma geldi. Bunun üzerine EnerjiSA bünyesinde bulunan elektrik dağıtım şirketlerinde sendika temsilcileri de dahil işten çıkarmalar başladı. Bunun üzerine sendika Ankara’da Başkent Elektrik (Başkent EnerjiSA) Genel Müdürlüğü önünde işe iade talebiyle eyleme başladı.


Şirket önünde ilk eylem Perşembe günü yapıldı ve aralarında sendika başkanı Süleyman Keskin’in de bulunduğu 6 kişi gözaltına alındı. İşçiler serbest bırakıldıktan sonra dün ikinci kez bir araya geldi. Polis oturma eylemi yapmak isteyen 6 işçiyi bir kez daha gözaltına aldı.

Gözaltılara tepki göstermek için sendika üyeleri ve yurttaşlar İstanbul Kadıköy’de Süreyya Operası önünde bir araya geldi. Emekçiler işten atmaları ve gözaltıları protesto etti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi de enerji işçileriyle dayanışmada bulunarak şu açıklamayı yaptı: “Meclis gönüllülerimiz Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, Kurucu Genel Başkan Kamil Kartal ve İç Anadolu Bölge Temsilcisi Osman Çokaman’ın da bulunduğu enerji işçisi arkadaşlarımız ikinci kez gözaltına alındı. Gözaltılar serbest bırakılsın. İşten atılan işçiler geri alınsın. İşçiler üzerindeki baskılara son verilsin.”

***

20 milyonluk nüfusu etkiliyor

EnerjiSA bünyesinde Başkent, AYEDAŞ ve Toroslar olmak üzere 3 farklı elektrik dağıtım şirketi bulunuyor. Şirketler İstanbul Anadolu yakası, Ankara, Adana, Mersin gibi büyükşehirler de dahil olmak üzere 14 ilde toplam 19 milyon 727 bin kişiye elektrik dağıtımı yapıyor. Dağıtım yapılan bölgeler arasında Zonguldak, demir çelik fabrikasının bulunduğu Karabük, sanayide 200 bin istihdamın olduğu Antep gibi iller de yer alıyor.