Sabiha Gökçen’de kıyım
Fotoğraf: BirGün

HABER MERKEZİ

Nakliyat-İş Sendikası, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda çalışan üyelerinin işten çıkarılmasına karşı eylem gerçekleştirdi. Havalimanındaki eylemde konuşan Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, 10 üyelerinin işten çıkarıldığını belirterek “Amaç sendikal çalışmayı tasfiye etmektir” dedi. Küçükosmanoğlu, “Terminal işletmeciliği ISG tarafından yapılıyor ve 450’ye yakın işçi çalıştırılıyor. Şirket, Malezyalı sermayedarlar tarafından satın alındı. Bu şirket dünyanın kârını elde ediyor. Burada çalışan Nakliyat-İş üyeleri için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı toplu sözleşme yapılabileceğine dair görüş bildirdi. Bakanlık olumlu yetki tespiti vermiştir. Daha sonra işveren tarafından itiraz edildi ve süreç bugüne kadar uzadı” diye konuştu. Küçükosmanoğlu, hâlâ toplu sözleşmenin yapılmadığını da bildirdi.

10 İŞÇİ ÇIKARILDI

İşçilerin büyük çoğunluğunun sendikalı olduğunu vurgulayan Küçükosmanoğlu, işveren ISG’nin sendikal örgütlemenin önünü almak için her türlü engellemeye başvurduğunu kaydetti. Bu engellemelerden birinin “sarı sendika” olarak tabir ettiği sendikalar olduğunu belirten Küçükosmanoğlu, sendikaların “iplerinin” işverenlerin elinde olduğunu söyledi. Karşı çıkanların ise işten atılmaya başlandığını dile getiren Küçükosmanoğlu, en az 10 üyelerinin hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarılmaya zorlandığını ardından işverenin araya arabulucu koyarak ödemeleri yapıldıktan sonra işçilerin işten çıkarıldığını ifade etti.

Öte yandan İstanbul’da Şişli Belediyesi’nde çalışan işçiler, ücretlerine iyileştirme yapılması talebine aldıkları yüzde 2 zammı belediye önünde protesto etti. Eylemde konuşan DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası 3 No’lu Şube Sekreteri Neşe Karaçimen, işçi ve emekçilerin derinleşen ekonomik kriz nedeniyle artık geçinemediğini belirtti. Karaçimen, “Tüm uzlaşmacı ve iyi niyetli çabalarımıza rağmen işçi ve ailelerine reva görülen yüzde 2 zam olmuştur. Bugün İstanbul’da bir ev kirasının 10 bin TL olduğu, Ramazan pidesinin 10 TL olduğu bir ortamda karşı karşıya kaldığımız sefaleti takdir ve vicdanınıza bırakıyoruz” dedi.

SEFALET ÜCRETİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait İZELMAN AŞ’de örgütlü Genel-İş İzmir 1 ve 3 No’lu Şubeler ile belediye bürokratları ve Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde 10’uncu oturum yapıldı. 7 binin üzerinde işçiyi kapsayan, İZELMAN Genel Müdürlüğü’nde yapılan, 8 saat süren görüşme sonucu işe alımda yöntem, iş riskleri, hastalık yardımları, sosyal yardımlarda resmi tatillerde çalışma ücreti, ücretli sosyal izinler gibi maddelerde anlaşma sağlanırken, düşük zam teklifi ise kabul görmedi. Anlaşma sağlanan maddelere göre aylık net 408 TL olan gıda yardımı net 1200 TL’ye çıkarılacak. Kadın işçilere ayda 1 gün regl izni verilecek. Büyükşehir Belediyesi yüzde 35’lik zam önerisini yüzde 38’e çıkarıldı.