Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 3 kişinin yaşamını yitirdiği uçak kazasıyla ilgili yorum yapan havacılık uzmanı Uğur Cebeci, "Rüzgâr kırılması ile ilgili dünyanın önemli havalimanlarında bilgi veren cihazlar var. Ancak Sabiha Gökçen’de bu cihaz yok," dedi

"Sabiha Gökçen Havalimanı'nda rüzgar kırılmasıyla ilgili cihaz yok"

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda gerçekleşen uçak kazasının ardından Hürriyet yazarı, havacılık uzmanı Uğur Cebeci, dikkat çekici bir eksiği dile getirdi.

Cebeci, dünyanın önemli hava limanlarında bulunan rüzgâr kırılması ile ilgili cihazın Sabiha Gökçen Havalimanı'nda bulunmadığını ifade etti.

Cebeci şu değerlendirmeyi yaptı:

“İlk olarak rüzgâr kırılması yaşanmış olabilir. Yüksek arka rüzgârla da uçağın sürati artmış. Eğer bu esnada pilot da gaz kesmişse uçak kontrolden çıkıyor. Bu durumda pilotlara göre yapılması gereken en doğru yol pisti pas geçmektir. Rüzgâr kırılması ile ilgili dünyanın önemli havalimanlarında bilgi veren cihazlar var. Ancak Sabiha Gökçen’de bu cihaz yok. İstanbul Havalimanı’nda ise rüzgâr kırılması ile ilgili uyarı yapıldığı bilgisi paylaşıldı. Bunun dışında pistlerde, uzun süreli olmasa da aşırı yağmurlarda kısa süreli tabakalar oluşabilir. Böyle olunca da pist ile uçak bütünleşmesi tam olarak sağlanamayabilir. Bu durumu bir arabanın suya girdiğinde savrulması gibi tanımlayabiliriz. Böylece uçak savrulmasının güçlenme ihtimali var.

Uçak pistten çıktıktan sonra da aşırı yağmurdan yumuşamış olan toprağa gidiyor. Burada uçağın iniş takımları toprağa saplanıyor. Ancak uçağın motorları güç üretmeye devam ediyor. Bu da uçağı ileri itiyor. Yaşanan bu durum sebebiyle uçağın imalat şemasındaki gibi uçak 3’e ayrılıyor. Kokpit kısmı ters dönüyor, orta gövde ve kuyruk kısmı da ayrılıyor. Bu kazada ise 3’e ayrılan uçaklarda görülmeyen bir dağılma yaşanıyor. Uçağın kara kutularının çözümü ve kulenin konuşmaları tam olarak ortaya çıkmadan bu kazanın tam olarak gerçek nedenine ulaşmak zordur.”

SABİHA GÖKÇEN'DEKİ KAZA

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda İzmir-İstanbul seferini yapan içinde 2'si çocuk 177 yolcu ve 6 mürettebat bulunan PC2193 sefer sayılı TC-IZK kuyruk tescilli, Açelya isimli Boeing B737-800 tipi yolcu uçağı iniş sırasında pistten çıkarak toprak zemine kaydı. Pistten çıkan uçak 3 parçaya ayrıldı. Kazada yaralanan 179 kişi hastaneye kaldırılırken 3 kişi de yaşamını yitirdi. Kazada yaralanan iki pilotun durumlarının ağır olduğu öğrenildi.

Sağlık Bakanı Koca, Van'da yaptığı açıklamada Sabiha Gökçen Havalimanı'nda gerçekleşen uçak kazasına ilişkin, "Hastanelerimize başvuranların sayısı 179 kişi oldu. Maalesef hayatını kaybeden 3 vatandaşımız var. 3 kişinin durumu ağır" ifadelerini kullandı.