7 yaşındaki Mehmet İşler’in ölümüne neden olan okul kapısını yapan firmanın, yaşanan olaydan sonra da İl Milli Eğitim’den ihale almaya devam ettiği ortaya çıktı. Sanıklardan Mehmet Yıldız, İzmit genelinde yaklaşık 400-500 okula kapı yaptığını söyledi.

Sabıkalı şirket ihale almaya devam etmiş

UĞUR ŞAHİN

2019-2020 eğitim-öğretim yılı 9 Eylül’de başlayacak. Ders zilinin çalmasına kısa bir süre kalsa da okullar hâlâ güvenli değil. Kocaeli’nin Derince ilçesindeki Turgut Reis İlkokulu’nda arkadaşlarıyla birlikte oyun oynarken okulun demir kapısının devrilmesi sonucu yaşamını yitiren 7 yaşındaki 1. sınıf öğrencisi Mehmet Ali İşler’in davasındaki ifadeler ise yaklaşan tehlikeyi gösterir nitelikte. Sanıkların davadaki savunmaları oldukça çarpıcı.

3 Temmuz’da Kocaeli 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, İşler’in ölümüne neden olan kapını yapılmasından sorumlu tutulan firma sahibi, sanık Hüseyin Er, savunma yaptı. Er, şöyle dedi: “Derince Turgut Reis Okulu ile de ihaleye girerek tüm tadilat işlemleri yapmak üzere ihaleyi aldım. Daha sonra bize söz konusu demir kapının tadilata ihtiyacı olduğunu söylediler. Sürekli iş yaptığımız şu an burada sanık olarak bulunan Mehmet Usta’ya bu kapıyı bildirdik. Mehmet Usta, kapının gerekli tadilatını yaptıktan sonra da şirkete ait şantiye şefi Ercan Koç ile birlikte kontrol mühendisi gelerek bu kapıyı kontrol etti. Ayrıca kapı yapılmadan önce projesi üzerinde de şantiye şefi Ercan Koç ve Milli Eğitim’e bağlı kontrol mühendisi proje üzerinde de kontrolde bulunmuşlardır. Daha sonra kabul kurulu da kapının tadilatını bu haliyle kabul etti. Bu nedenle herhangi bir kusurumuz bulunmamaktadır.”

400-500 OKULA KAPI

Er’in ardından savunma yapan Mehmet Yıldız ise şunları dile getirdi: “Bilirkişi raporunda geçen kapının yeni yapılmadığına dair ifadeler yanlıştır. Kapının geneli değil bize bildirilen raylı sistemin yürüyen mekanizması yapıldı. Bu kapının boyası da dahil işlerini 3 günde iş yerimde yaptım. Sonraki 1 günde de montajını yaptım. İzmit genelinde yaklaşık 400-500 okula kapı yaptım. Ayane İnşaat firmasına da yaklaşık 15-20 tane kapı yapmışlığım vardır. Şu anda da Ayane İnşaat’a yapmakta olduğum 2 adet kapı var.”

İTİRAF ETTİLER

BirGün’e konuşan Avukat Şehmus Keleş, bilirkişi raporlarıyla kusurlu oldukları tespit edilen firma sahiplerinin hâlâ okul kapısı yapmaya devam etmesine tepki gösterdi: “Ne yazık ki feci bir gerçeği öğrenmiş olduk. Müvekkilimin küçük çocuğunun ölümüne neden olan kapının yapılmasından sorumlu olan firma sahipleri, söz konusu elim olaydan sonra da İl Milli Eğitim’den ihale almaya devam ettiklerini itiraf etti. Dosya kapsamına gelen iki bilirkişi raporunda da kusurları açıkça ve kesin bir şekilde ortaya konan firma sahiplerinin hâlâ okul kapısı yapmaya devam etmiş olmalarını korkunç bir durum olarak görüyoruz. Anlayacağınız sanıkların kapı yaptıkları okullardaki çocuklarımızın can güvenliği yerinde değil. Ancak adalet mücadelemiz devam edecek.”