Almanya ve Hollanda’da dün öğleden sonra etkili olan Sabine Kasırgası beş kişinin ölümüne neden oldu

Sabine Kasırgası Avrupa’da beş kişinin ölümüne neden oldu

Kadriye Baksi / Hamburg

Günlerden beri uyarısı yapılan Sabine Kasırgası'nın Avrupa’da beş kişinin ölümüne sebep olduğu belirtildi.

Kasırga nedeniyle, İngiltere’de bir kişi aracının üzerine ağaç düşmesi sonucu yaşamını yitirdi. İsviçre’nin Freiburg Kantonu’nda da bir kişi trafik kazası sonucu hayatını kaybetti. Polis, aracın kasırganın etkisiyle karşı yöne savrulduğunun tahmin edildiğini duyurdu.

Polonya’da bir kadın ve kızı, çatıda düşen tuğlalar sonucu feci şekilde can verdiler. İsveç’te Fegen gölünde bir kişi, teknesinin alabora olması sonucu hayatını kaybetti. Tekne kazası sonrası kaybolan arkaşının ise arama çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

SABİNE KASIRGASI ÜLKEYİ TAMAMEN ETKİSİ ALTINA ALDI

Almanya’da adına “Sabine” denilen kasırga, ülkeyi tamamen etkisi altına aldı.

Kuzey Almanya Radyo Televizyonu NDR’in verdiği bilgiye göre, hızı saatte 130 km’ye kadar ulaşan kasırganın kıyı bölgeleri, Aşağı Saksonya eyaleti ve Harz Dağları’na kadar geniş bir bölgede hayatı felce uğratarak güneye doğru ilerledi.

Kasırganın hızı sabah 7 sularında ise, Feldberg üzerinden Kara Ormanları yönüne, saatte 170 kilometre olarak tespit edildi. Brocken’de de kasırga hızı saatte 171 kilometre oldu. Almanya’da tren seferleri tamamen durdu. Uçak ve gemi seferleri de kasırgadan büyük ölçüde etkilendi. Münih Havalanı’nda gün içinde 420 uçak seferi iptal edildi.

Kuzeyde kıyılarda tatil yapanlar, otellere kapandı. Tren istasyonlarında mağdur olanlar için, geceleyebilecekleri trenler tahsis edildi. Hamburg’ta dalgaların 2 – 2,75 metre daha yüksek olduğu belirtildi. Almanya ve Fransa’nın kuzeyinde bazı yerleşim birimlerinde evleri su bastı. Kasırganın etkisiyle devrilen ağaçlar, trafiğin durmasına sebep oldu.

Pek çok toplu taşıma aracı, yolcuları ile birlikte yolların açılmasını beklemek zorunda kaldı. Devrilen ağaçlar, elektrik kesintilerine de neden oldu. Bavyera eyaletinde Bayernwerk’in hizmet verdiği 60 bin hane, elektriksiz kaldı. Pinneberg kentinde tadilat yapılan binalar, vinçlerin üzerlerine düşme tehlikesine karşı boşaltıldı. Frankfurt’ta ise ünlü Dom kilisesinin üzerine vinç devrildi. Çatı kolonlarının kazada zarar görmediği açıklandı. Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanı Peter Feldmann, kazada can kaybının olmamasının sevindirici olduğunu, kilisenin yağmurdan etkilenmemesi için de deliğin çadırlarla kapatıldığını söyledi.

Başta Goslar, Bremenhaven ve Delmenhorst kentlerinde olmak üzere Almanya’nın pek çok kentinde hafta başında okullarda ders yapılmayacağı açıklandı.

Londra’da 25 bin kişinin katılması beklenen on bin metre koşusu ile Manchester City und West Ham karşılaşması, Bundesliga’da Borussia Mönchengladbach ile Köln maçı iptal edildi. Düsseldorf ile Rhein bölgesindeki tüm karşılaşmalar da kasırga nedeniyle oynanamadı.

Alman Meteoroloji Servisi (DWD) , kasırganın yer yer Çarşamba gününe kadar etkili olacağını duyurdu.