Sadakat esaslı kararnameler
Erdoğan göreve geldikten sonra ilk valiler kararnamesini imzaladı. Hatay Valisi Celalettin Lekesiz başta olmak üzere birçok tartışmalı isimle ilgili önemli değişiklikler yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk valiler kararnamesini imzaladı. Erdoğan’ın onayı üzerine Resmi Gazete’de yayımlanan valiler kararnamesiyle kritik kurum ve illerde önemli değişiklikler yapıldı.
5 KRİTİK KURUMDA DEĞİŞİKLİK
Ahmet Davutoğlu hükümetinin ilk valiler kararnamesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanmasıyla birlikte Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı, Emniyet Genel Müdürü, TRT Genel Müdürü ve İçişleri’nin en üst düzey bürokratı olan İçişleri Bakanlığı Müsteşarı değişti.
TARTIŞMALI VALİLERE GÖREVLER
Malatya Valisi Vasip Şahin, İstanbul’un yeni valisi oldu. Kararnameye göre; İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Osmaniye Valisi Mehmet Oduncu, Çorum Valisi Sabri Başköy, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir ve Bayburt Valisi Mükerrem Ünlüer Merkez Valisi olarak görevlendirildi.
MGK GENEL SEKRETERİ OLDU
İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Seyfullah Hacımüftüoğlu MGK Genel Sekreterliği’ne atandı. 2012 Mayıs ayından bu yana müsteşarlık yapan Hacımüftüoğlu, bu göreve gelmeden önce Rize Valisi idi. Antalya Valisi Sebahattin Öztürk de İçişleri Bakanlığı Müsteşarı oldu.
MGK ARDINDAN ANTALYA
Hakkari Valiliği görevinden 2012 yılında MGK Genel Sekreterliği’ne atanan Muammer Türker, bu görevde 2 yıl kalmış oldu. Türker, Antalya Valiliği’ne atandı. Kararname ile daha önce görevinden istifa ettiğini açıklayan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Mehmet Ulvi Saran da merkeze alındı.
SAMSUN’DAN SÜRECE ATANDI
Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç Merkez Valisi yapılırken çözüm süreci açısından önemli olan Diyarbakır Valiliği’ne ise Samsun Valiliği görevini yürüten Hüseyin Aksoy getirildi.
KILIÇLAR ANKARA VALİSİ OLDU
Tepe yönetiminde değişiklik yapılan bir başka kilit kurum da Emniyet Genel Müdürlüğü oldu. Üç yıldır Emniyet Genel Müdürü olarak görev yapan Mehmet Kılıçlar, Ankara Valisi olarak atandı. Kılıçlar daha önce de Mardin ve Eskişehir Valilikleri görevinde bulunmuştu. Ankara Valisi Alaattin Yüksel, kararnamenin açıklanmasından kısa süre önce emekliliğini istemişti. Yüksel isteği üzerine emekli edildi.
***
SINIRIN 'EMNİYETİNDEN' ÜLKENİN EMNİYETİNE!
Valiler kararnamesinde yapılan en dikkat çekici değişikliklerden birini Hatay Valisi Celalettin Lekesiz’in Emniyet Genel Müdürü olarak atanması oluşturdu. Lekesiz döneminde Hatay’da birçok önemli olay meydana gelmişti.
MİLİTANLAR CİRİT ATTI
Suriye’de iç savaşın başlamasıyla Hatay’ın adı da birçok kez gündeme geldi. Lekesiz döneminde Suriye’de Esad rejimiyle savaşan cihatçı militanlar Hatay üzerinden sınır geçişleri yaptı. Türkiye’nin sınırlarının cihatçı militanlara açıldığına dair yurtdışından önemli tepkiler geldi. Cihatçı militanlar Hatay’da elini kolunu sallayarak gezdi, yaralandıklarında hastanelerde tedavi edildi. Bütün bunlara karşın Lekesiz Hatay’da AKP’nin savaşçı politikalarını protesto eden toplumsal muhalefet güçlerinin bütün eylem ve etkinliklerini yasakladı.
REYHANLI ONUN DÖNEMİNDE
Lekesiz döneminde 2013 Şubatı’nda Cilvegözü sınır kapısında meydana gelen bombalı saldırıda 14 insan hayatını kaybetti. 2013 Mayıs ayında meydana gelen Reyhanlı katliamında da Hatay’ın başında Lekesiz vardı. Reyhanlı katliamında 53 yurttaş yaşamını yitirdi.
GEZİ’DE İKİ CAN
Gezi eylemleri sürecinde de Hatay’ın başında Lekesiz vardı. Hatay’daki Gezi eylemlerinde Ahmet Atakan ve Abdullah Cömert yaşamını yitirdi. Polis tarafından Atakan’ın bir binadan düştüğü iddia edilirken Abdullah Cömert ise başına gelen gaz kapsülüyle yaşamını yitirdi. Lekesiz ise Cömert’in ölümü ardından “Kimliği belirsiz kişiler tarafından açılan ateş sonucunda yaralı olarak geldiği Antakya Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetti” açıklaması yapmıştı.
Hatay’da içerisinde Suriye’deki cihatçı militanlara gitmek üzere silahların bulunduğu iddia edilen MİT’e ait TIR’lar da Lekesiz döneminde durdurulmuştu. Lekesiz TIR’ların aranmaması talimatı vermişti.
ESKİSİNİ ARATMAYAN ATAMA
Hatay’a ise Lekesiz’i aratmayan bir isim atandı. Kocaeli Valisi Ercan Topaca Hatay Valisi olarak atandı. Topalca döneminde Hatay’da toplumsal muhalefet güçlerinin yaptığı birçok eylem polis şiddetiyle karşılaşmıştı. Topaca en son Dilovası’ndan IŞİD’e katılan militanlarla ilgili habere “abartı” demesi ile gündem olmuştu.
***
İLK İCRAATI TEHDİT OLDU
Tayyip Erdoğan tarafından Emniyet Genel Müdürü olarak atanan eski Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz’in ilk icraatı Sendika.org’u tweet atarak ‘uyarmak’ oldu. Sendika.org’un Lekesiz Hatay Valisi iken yaşananları özetlediği haberi yayımlaması üzerine Lekesiz @M_C_Lekesiz isimli hesabından Sendika.org’a “Hakkımda yaptığınız asılsız ve suç teşkil eden yayın ile ilgili düzeltme yapmadığınız takdirde yasal işlem başlatılacaktır @sendika_org” mesajını gönderdi.
***
'ORANTISIZ ZEKA' MERKEZE ÇEKİLDİ
Kararnamedeki en dikkat çekici değişikliklerden biri de Gezi eylemleri ve yaşanan polis şiddeti nedeniyle adını sıkça gündeme getiren İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun merkeze çekilmesi oldu. Mutlu, 17 Aralık yolsuzluk operasyonu sürecinde operasyondan habersiz olmasıyla eleştirilmişti.
***
MERKEZE ALINDI, BOZDAĞ İLE GÖRÜŞMEDİ
Son valiler kararnamesiyle Diyarbakır Valiliği’nden merkeze alınan Mustafa Cahit Kıraç, dün Diyarbakır’a bir ziyaret gerçekleştiren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ı karşılamaya gitmedi. Valiliği ziyaret eden Bakan’la makamında da görüşmedi. Kıraç’ın yerine Bozdağ’ı, Vali Yardımcısı Mehmet Demir karşıladı, sonra makamında görüştü.
‘SORUMLULUĞUM ARTTI’
Diyarbakır Valiliği görevine atanan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, belirli hassasiyetlerin olduğu bir dönemde böyle bir göreve layık görülmesinin sorumluluğunu daha da üst noktalara taşıdığını söyledi. Aksoy yeni görev yeriyle ilgili şöyle konuştu: “Diyarbakır, Türkiye’nin önemli illerinden biri ve çözüm süreci içerisinde belli hassasiyetlerin olduğu bir dönemde böyle bir göreve atanmış olmam sorumluluğumu bir kat daha artırdı. Bu noktada bize olan güveni boşa çıkartmadan elimizden geldiğince üstün gayretle çalışmaya devam edeceğiz.”
Mutlu’nun adı en çok Gezi Direnişi sırasında gündeme geldi. 2013 1 Mayıs’ı Mutlu döneminde Taksim’deki inşaat çalışmaları sebebiyle bir çukur bahane edilerek yasaklanmıştı. 1 Mayıs günü ise İstanbul polis ablukası altına alınmış ve Taksim’e çıkmaya çalışanlara yoğun bir polis şiddetiyle karşılık verilmişti. Mayıs’ın ardından Taksim’de eylem ve etkinlik yapmak Valilik kararıyla yasaklanmıştı. 2013 Haziranı’nda ise Taksim merkezli olarak Gezi eylemleri ortaya çıktı. Eylemler ve sorasındaki süre boyunca İstanbul’daki polis şiddeti ve Vali Mutlu’nun adı sıkça tartışıldı.
Mutlu, Gezi eylemleri süreci ve sonrasında attığı tweetlerle de sıkça gündeme geldi. Twitter mesajlarında esprili bir dil kullanmaya çalışan Vali Mutlu bu tavrıyla sosyal medyada sıçka espri konusu oldu.
YENİ VALİ: BEKLEMİYORDUM
Valiler kararnamesiyle Malatya’dan İstanbul Valiliği’ne atanan Vasip Şahin ise bir açıklama yaptı. Şahin “İstanbul biliyorsunuz Türkiye’nin değil, dünyanın çok önemli şehirlerinden birisi ve dünya başkenti. Dolayısıyla, İstanbul’un o ağır yükünün omuzlarımıza verileceğini doğrusu beklemiyordum” dedi.