SADAT’tan 2013-2022 yılları arasında ne kadar vergi alındığını ve kaç adet fatura kestiğini Bakan Nureddin Nebati’ye soran CHP’li Murat Emir, ilginç bir yanıt aldı. Nebati, vergi geliri ve fatura sorularını yanıtsız bıraktı.

SADAT’ın yanıtı yok
SADAT yöneticileri.

Mustafa BİLDİRCİN

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, faaliyet alanları itibarıyla kamuoyunda tartışma yaratan ve ‘‘seçim güvenliği açısından tehdit oluşturduğu” gerekçesiyle eleştirilen SADAT’ın mali yapısını Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’ye sordu. Bakan Nebati’nin yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sunan CHP’li Emir, SADAT’ın 4 Temmuz 2016 tarihinde sermayesinin 643 bin TL olduğunu belirtti. Emir, SADAT’ın sermayesinin yıllar itibarıyla 1 milyon 584 bin TL'ye çıktığını, bin 286 olan hisse sayısının ise 3 bin 520’ye yükseldiğini kaydetti. SADAT’ın, “Gayri nizami harp kursu, tahrip kursu, polis özel hareket temel eğitim kursu” gibi eğitim paketlerinin bulunduğunu belirten Emir, buna karşın şirketin sermayesinin yalnızca 1 milyon 584 bin olduğunun altını çizdi. Şirketin verdiğini iddia ettiği eğitimlerin yarısının dahi gerçekleşmesi durumunda büyük ölçekli alımlar yapılacağına dikkat çeken Emir, “Paramiliter personel ücretinden, silah ve mühimmat bedeline uzanan bu alımlar milyon dolarlara karşılık gelmektedir” dedi.

NE KADAR VERGİ TAHAKKUK ETTİRİLDİ?

Şirketin yaptığı işlere nazaran sermayesinin düşük olduğunu belirten Emir, “Bir başvuru üzerine Milli Savunma Bakanlığı’nın şirkete, ‘Denetleme görevimiz yok’ yazısı gönderdiği dile getirilmektedir. Bu açıdan söz konusu şirketi, kamu kurumları arasında sadece Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın denetlediği belirtilmektedir” ifadelerini kullandı. CHP’li Emir, Bakan Nebati’ye ise şunları sordu: “Anılan şirket, mali açıdan denetlenmekte midir? SADAT’a 2013-2022 yılları arasında ne kadar vergi tahakkuk ettirilmiştir? Şirket, anılan yıllar arasında kaç adet ve ne kadarlık fatura kesmiştir? Şirketin demirbaş listesi tarafınızdan kontrol edilmekte midir? Envanterde silah ve mühimmat bulunmakta mıdır? Şirket bünyesinde kaç personel çalışmaktadır? Personel için ne kadar SGK primi ödenmiştir? SADAT’ın kuruluşundan itibaren bugüne herhangi bir ithalat veya ihracat faaliyeti olmuş mudur?”

SORULAR AYDINLIĞA KAVUŞTURULMADI

Bakan Nebati, Emir’in sorularını yanıtladı. Nebati, vergi mükelleflerine yükümlülüklerini yerine getirdiği takdirde herhangi bir ayrımcılık uygulanmadığını ifade ederek, SADAT’tan alınan verginin açıklanmasının yasal olarak mümkün olmadığını savundu. Emir’in sorularına açıklık getirmeyen Bakan Nebati’nin yanıtı özetle şöyle:

“Vergi kanunlarında yer alan mükelleflerin hak ve yükümlülükleri ile bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde öngörülen müeyyideler, mükellefler arasında herhangi bir ayrım gözetilmeksizin, tüm mükelleflere eşit bir biçimde uygulanmaktadır. Mükellefin ve mükellefle ilgili kimselerin şahıslarına, muamele ve hesap durumlarına, servetlerine veya mesleklerine müteallik olmak üzere öğrendikleri sırları ifşa edemeyecekleri hüküm altına alınmıştır. Bakanlığımızın görev alanında bulunan hususlara ilişkin bilgilerin açıklanması yasal olarak mümkün bulunmamaktadır.”

VERGİ GELSİN DE GERİSİ ÖNEMLİ DEĞİL!

Yanıtın, “Vergi gelsin de gerisi önemli değil” anlamına geldiğini savunan Murat Emir, “Bu yanıttan Bakan Nebati’nin SADAT’ı sıradan bir vergi mükellefi olarak gördüğünü anlıyoruz” dedi. Emir, şu değerlendirmelerde bulundu:

“SADAT’tan eğitim alan insanlar nerede? Kimler bu insanlar? Niye bu eğitimleri aldılar? Devletin resmi kurumları dışında silah ticareti yapmak yasaktır, bu şirketin bunu yaptığını da biliyoruz. Cumhuriyet Savcılarını bir kez daha göreve davet ediyoruz. Biz SADAT’a özellikle, ‘Organizasyon’ diyoruz. Çünkü bu tek kişilik bir şirket değil, ciddi bir organizasyon söz konusu. Ancak ne iş yaptıklarından emin olamıyoruz. Kamu adına SADAT’ı kim denetliyor bilmiyoruz. Herkes topu birbirine atıyor. Bakan’a SADAT’ı soruyoruz, ‘Vergisini alıyoruz’ diyor. ‘Vergi gelsin de ne yaptıkları bizi ilgilendirmez mi?’ diyor Sayın Nebati?”

SADAT VE MKE’NİN ALIŞVERİŞİ OLMAMIŞ!

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, SADAT Yönetim Kurulu Üyesi ve ortağı olan Mehmet Naci Efe’nin Makine ve Kimya Endüstrisi’nin (MKE) ürettiği silahları yurtdışına götürüp sattıkları yönündeki açıklamaları, TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) Komisyonu’nda gündeme getirdi. Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) AŞ Genel Müdürü Yasin Akdere, SADAT hiçbir şekilde alışverişi olmadığını iddia etti.