SES Ankara Şubesi’nin Etlik Şehir Hastanesi Raporu’na göre, kapatılmayacağı açıklanan beş hastanede hekim ve ameliyat sayısı büyük oranda azaltıldı. Başkent’in köklü hastaneleri işlevsizleştirildi.

Sadece adı hastane!
Etlik Şehir Hastanesi’nin açılışını 28 Eylül 2022’de AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan yapmıştı. (Fotoğraf: DepoPhotos)

HABER MERKEZİ

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, “Etlik Şehir Hastanesi İlk 2 Ay Raporu’nu” yayımladı. Raporda, Şehir Hastanesi’nin açılması nedeniyle kapatılmayacağı ifade edilen Başkent’in köklü hastanelerinin yavaş yavaş kapatıldığına dikkat çekildi.


Raporda kapatılmayan hastanelerin işlevsizleştirildiği belirtilerek, “Sağlık Bakanlığı Etlik Şehir Hastanesi’nin açılışı sonrası kapatılacağını vurguladığımız 5 hastanenin personel ve ekipmanların Etlik Şehir Hastanesi’ne çekilmesi sonrası hastanelerimizi kapanacak duruma getirmiştir. Bu hastanelerden Dışkapı ve Sami Ulus EAH’si kapatılacağı vurgusuyla hizmet sunulması engellenirken, Zübeyde Hanım ve Ulucanlar Göz EAH’si ise varlıkları unutularak terk edilmiş hastane durumuna düşülmüştür. İlimizde kapanacak hastanelerden Onkoloji EAH’ne ise kamuoyunun baskısı nedeniyle ve Etlik Şehir Hastanesinin Onkoloji kulesinin tam olarak hizmete girmemesi nedeniyle müdahale edilmemektedir” denildi.

HEKİM SAYISI AZALTILDI

“Onkoloji dışındaki dört hastanemizin; PDC hekim sayısı 707’den 272’e düşülmüştür” denilen raporda şunlar sıralandı:

Azalış; ayaktan başvurusunda 130 bin, acil başvuruda 24 bin, ameliyat sayısında 2 bin 500, yatak hasta sayısında 5 bin, doğum sayısında 900 olmuştur. Azalış; ayaktan başvurusunda yüzde 57, acil başvuruda yüzde 39, ameliyat sayısında yüzde 75, yatan hasta sayısında yüzde 75, doğum sayısında yüzde 98 olmuştur.

Bakanlık mevcut 4 hastanemizi daraltılmış ayaktan tedavi veren kurumlara dönüştürürken, yatan hasta, ameliyat ve doğum hastalarına yönelik personel ve ekipmanı Etlik Şehir Hastanesi’ne çekerek hizmetin bu hastaneye kaydırılmasını sağlamıştır.

BÜYÜK DÜŞÜŞ

Öyle ki doğum hastanesi olan Zübeyde Hanım EAH’de aylık 800’e yakın doğum gerçekleşirken doğum sayısı 20’nin altına düşmüş, acil vakalar dışında tüm doğum hastaları Etlik Şehir Hastanesi’ne gönderilmektedir. Sami Ulus EAH’de ise aylık 300’ün üstünde ABC grubu ameliyat yapılırken kasım ayından itibaren hiç ameliyat yapılmamaktadır. Beştepe yerleşkesinde ameliyatlar, yatan hasta ve acil servis hizmetleri verilmemektedir.
Dışkapı EAH’nin yatan hasta ve ameliyat sayısı yüzde 60 azalırken, bölgede ki hastanelerin kapanması nedeniyle acil yükü aynı seviyede kalmıştır. Ulucanlar Göz EAH’de 900’e yakın ameliyat gerçekleştirilirken, ameliyat sayısı 150’nin altına düşmüştür.

“Hastanelerin yatan hasta, ameliyat ve doğum hizmetleri Etlik Şehir Hastanesi’ne taşınarak yatak doluluk oranının istenilen düzeye ulaşması hedeflendiğinin” de açıklandığı raporda, “Etlik Şehir Hastanesi yüzde 50 kapasite ile çalışmadığı dönemde hastanelerimize hizmet kapasitesi olarak vermiş olduğu zarar ortadayken, hizmet kapasitesi arttıkça hastanelerimiz ayaktan hizmet sunan aile sağlığı merkezlerine dönüşecektir. Öyle ki bugün için dahi Ulucanlar, Zübeyde Hanım ve Sami Ulus EAH’nin acil dışı günlük hasta sayısı 1000 sayısının altındadır. Bu sayı ‘A Grubu’ aile sağlığı merkezlerinin baktığı ayaktan hasta sayısı ile aynı düzeydedir” denildi.