Bekir Özgür Aybar bu hafta Albüm Kritik'te John Lennon'ın 45. yılını kutlayan Imagine albümünü değerlendirdi.

Sadece hayal et

“Bu şarkı insanlara bir arada yaşamanın çok zor olmadığını hatırlatıyor. Bu şarkı insanlara dünyayı kurtaracak tek şeyin bir arada yaşamak olduğunu anlatıyor.” John Lennon bundan tam kırk beş yıl önce yayımlanan Imagine hakkında bunları söylemişti. Hem Imagine şarkısının, hem de aynı adlı albümün izlerini bulmak için geriye dönüp o zamanki konjonktürü özetlemeye gerek yok. Çünkü bu sözler hala güncel ve hala etkisini koruyor. Evet, kırk beş yıl çok uzun bir süre ve o zamandan bugüne gelene kadar çok şey değişti. Ama insanların bir arada ve barış içinde yaşamaya olan özlemleri hiç değişmedi. Imagine hala güncelliğini koruyor.

1970 yılında dağılan Beatles ardından Yoko Ono ile birlikte başka bir kariyerin peşine düşmüştü John Lennon. Henüz yirmi dokuz yaşındaydı ve “Beatles’ın bir üyesi” olarak anılmanın ötesine geçip müzikal yaşamında başka izler de bırakmak istiyordu. “Herkes bana Beatles’ı soruyor. Bunu anlamıyorum. Beatles geri dönecek mi? Hayır. O çok büyük bir ekipti, ama geride kaldı.” diyecekti bir röportajında. O günlerde yayımlanan ilk solo albümündeki God şarkısında da Beatles’a değil, sadece Yoko ve kendisine inandığını söylemişti. Beatles ile hayatının on yılını geçirdi Lennon. Hayatının diğer ve son on yılında da Yoko ile üretecekti.

Eylül 1971’de çıkan Imagine albümü Lennon’ın solo kariyerindeki en çok satış rakamına ulaşan ve en fazla ilgi gören çalışması oldu. İçerikte ses veren Jealous Guy, How ve It’s So Hard gibi parçaları da unutmadan analım, ama albümün başarısındaki en büyük pay sahibi albüme adını veren açılış şarkısından başkası değildi. Phil Spector’ün prodüktörlüğünde New York ve Londra’daki stüdyolarda kaydedilen Imagine, o dönem Birleşik Devletler ya da dünyanın diğer ülkelerinde düzenlenen barış yanlısı gösterilerin marşı haline geldi.

Imagine albümü kırk beşinci yılına adım atacak önümüzdeki günlerde. Bu vesileyle onu tekrar yazmak istedim. Bugün dünya daha iyi bir yer değil. Bugün dünyada her an savaş sesleri yükseliyor ve bugün Lennon’ın o sözlerine daha çok ihtiyacımız var: “Uğruna ölecek ya da öldürecek hiçbir şey yok.”