“Belli ki dağların, denizlerin
Ve göllerin üzerinden
Sıyrılıp gelmektedir seher
Belli ki yakındır
Belli ki yakındır doğayı
Ve hayatı sarsacak saat”*

İlk Grup Yorum konserinizi hatırlıyor musunuz?


Bu soruyu ve cevabını, izlediğim son Grup Yorum konserinde konuşmuştuk, tutuksuz gazeteci arkadaşlarım ile. “Tutuksuz” diyorum çünkü o dönem gazeteciler beşer onar tutuklanırken, biz dışarıda bir avuç gazeteci kalmıştık. Şimdi o dönemin tutuklularından bazıları dışarıda, başka gazeteciler içeride.


O gün sahnede olanlar da şimdi hapishanedeler. Bazıları da açlık grevinde.

Sanatçılardan Bahar Kurt şimdi Burhaniye T Tipi Hapishanesi’nde, açlık grevinin 160. gününde.

Silivri 9 Nolu Hapishanesi’nde tutuklu bulunan Barış Yüksel 154, İbrahim Gökçek 153, Ali Aracı 84 gündür açlık grevinde.

Helin Bölek, Gebze Kapalı Kadın Hapishanesi’nde. O da açlık grevinin 151. Gününde.

Neden mi açlık grevindeler?

Yasal hakları için. Örneğin, neredeyse 3-4 ayda bir polis baskınına maruz kalan, çalışmalarını yürüttükleri İdil Kültür Merkezi’nin artık basılarak dağıtılmaması, enstrümanlarının kırılmaması için. Grubun iki yıldan fazla süredir tüm konserleri yasaklandı, konser yasaklarının kalkması için açlık grevindeler. Adlarının “terör listelerinden” çıkarılması ve grup üyeleri üzerindeki yargı baskısının kaldırılması için açlık grevindeler.

İbrahim Gökçek, Barış Yüksel ve Ali Aracı bir yıla yakın süredir tutuklu, haklarında bir iddianame hazırlanmadığı için tam olarak neyle suçlandıklarını bilmiyoruz.

Bahar Kurt ve Helin Bölek ise yaklaşık iki yıldır tutuklu. Yarın yine Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde, İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısında olacaklar. Bir itirafçı ve gizli tanıkların beyanlarına dayanılarak, “İdil Kültür Merkezi’nde görülmek”, basın açıklamalarına katılmak gibi “delillerle”, örgüt üyeliği suçlamasıyla yargılanıyorlar.

İkisinin de annesi, kızlarının sesini duyurmak için hem sosyal medyada hem adliye önünde çabalıyor.

Bahar Kurt’un annesi Nagehan Kurt da kızıyla aynı hücrede tutukluydu, kendisi tahliye oldu, kızını açlık grevi yaptığı hücrede bıraktığında Bahar 142 gündür açtı. Annesi onu yarın bir duruşma salonunda, yine “devletin gözetimi altında” açlık grevi daha da ilerlemişken.

Helin Bölek’in annesi Aygül Bilgi de üzerinde “Açlık Grevindeyiz/Grup Yorum” yazan bir önlük ve elinde “Grup Yorum Açlık Grevinde/Adalet İstiyoruz” yazılı bir dövizle her cuma, İstanbul Adliyesi önünde adalet nöbeti tutuyor. O da kızını yarın görecek, uzaktan. Tabii duruşmaya getirilirlerse.

Aygül Bilgi son adalet nöbetinde şöyle seslendi bizlere: “Grup Yorum’u iyi biliyorsunuz, türkülerini söylüyorsunuz. Peki, adalet istedikleri için tutsak olduklarını, açlık grevinde olduklarını biliyor musunuz? Sadece türkülerini dinlemekle olmaz. Açlıklarını, adalet isteklerini duymanız lazım…”
* Sözleri Ahmet Telli’nin şiirinden, Grup Yorum’un seslendirdiği “Sıyrılıp Gelen”.

cukurda-defineci-avi-540867-1.