Van’da kayyum dönemi: Ağaçlar kurutuldu, Avrupa fonu reddedildi, binalar çürümeye terk edildi, porselenlere valilik el koydu

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni belediyelere yönelik sinyal verirken, önceki kayyumlarına ilişkin usulsüzlükler de ortaya çıkmaya devam ediyor. Van’da, kayyum icraatları, görevden alınan seçilmiş kadro tarafından kayda alındı.

Kayyum eşine tahsis edilen şatafatlı tekne için alınan 30 kişilik lüks porselen takımına seçim sonrası valilik el koydu. Yine kayyum eşinin kuzenine, belediyeye bağlı mekanın tadilatında danışmanlık verildi. Bürokratlar, eşleri ve çocukları için araçlar kiralandı. Kayyum usulsüzlüklerle kalmadı adeta kente bilinçli zarar verdi. İşte Van’da eski kayyum dönemine ait icraatlar:

VAN'DA ELAZIĞLI FİRMALAR

Tadilatı yeni yapılmış, Kocaeli Parkı tesisleri için Vanlı işletmeler dururken, Elazığlı bir firma ile anlaşıldı. Yangından mal kaçırma ihalesine 1 milyon 800 bin TL ödendi. Ayrıca yine Elazığlı bir firma ile dekorasyon danışmanlığı konusunda anlaşıldı. Düzenlenlenen ihalede süre verilmedi ama hemen 177 bin TL ödendi. Aynı danışmanlık firmasına, “ihalesiz bir başka anlaşmada” ise, 210 bin TL ödendi. Anlaşmalarda, kayyum eşinin kuzeni görev aldı. Bu kişiye düzenli olarak aylık 15 bin TL ödendi. Ek olarak başka 2 firmaya 56 bin TL’ye katlanır cam kapı ve 53 bine tavan dekorasyonu yaptırıldı.

ALTIN YALDIZLI YEMEK TAKIMLARI

Tesislerde halk; bürokrat ve kamu personeline oranla yüzde 40 fazla ücret ödüyordu. Restoran bölümüne kayyum ve eşi için alınan yemek takımlarının ise altın yaldızlı olduğu ortaya çıktı. Kayyum eşine tahsis edilen şatafatlı tekne için alınan 30 kişilik lüks porselen takımına ise seçim sonrası valilik el koydu. Belediyenin resmi, “Kuruma aittir, geri verin” talebi cevapsız kaldı.

ERDOĞAN'A AMADE!

26 Şubat’taki AKP mitinginin tüm giderleri belediyeden ödendi. Erdoğan için 200 minibüs, 30 otobüs, 30 midibüs ve 8 adet VİP araç kiralandı. 20 bin bayrak, 30 bin adet su, 30 bin yağmurluk ve 1500 civarındaki reklam afişini de belediye ödedi.

AKP'NİN TADİLATLARI

Van İl Gençlik Spor Müdürlüğü’nün düzenlediği Gençlik Çalıştayı için 150 bin TL harcandı. AKP’nin tadilat işleri de belediye kasasından çıktı. Bu harcamaların, yönetimdeki kişilerin el yazısı ile tutulduğu tespit edildi.

OTOPARKI AVM YAPMAK İSTEDİLER UCUBE OLDU

Belediye eski Başkanı Bekir Kaya döneminde yapılan katlı otopark, rant kapısı yapılmak istendi. Bina, teknik ve fiziki durumuna bakılmadan, büyük paralar harcanarak AVM’ye dönüştürülmeye çalışıldı. Kentin ortasında atıl durumda bir ucube kaldı. Kamu zarara uğratıldı.

PROJE NİYE VALİLİKTE?

“Kent Meydanı” diye tanımlanan projenin çizimi için 750 bin TL ödeme yapıldı. Ancak bu proje, belediye binasında değil Valiliğin özel arşivinde gizli tutuluyor. Halktan ne gizlendiği merak konusu.

EŞ VE ÇOCUKLAR DA DAHİL 191 ARAÇ

Kayyum, bürokrat eşleri ile çocuklarına 191 makam ve binek aracı tahsisi edildi. 31 Mart’tan, yeni kayyuma kadar geçen 2.5 ayda, iade edilen ihtiyaç fazlası araçların sadece yakıtlarından büyük kazanç sağlandı. 115 bin litre yakıt tasarrufundan 700 bin TL gelir elde edildi.

65 BİN AĞAÇ KURUTTULAR

Kent Ormanı ve Kurubaş Ağaçlandırma alanında, 65 bin ağaç sulanmadı, kurumaya terk edildi. Ayrıca Kaya zamanında müracaat edilen, tüm onayları alınmış “Van Gölü İleri Biyolojik Arıtma Tesisi” ve “20 km’lik Şehir Kanalizasyon Hattı” projeleri için 52 milyon Avroluk Avrupa Birliği (AB) kredisi “İhtiyaç yok” denilip reddedildi.

BELEDİYE VE BAKANLIK EL BİRLİĞİ İLE FONU REDDETTİ

AB, Katılım Öncesi Mali Yatırım Aracı’nın (IPA) desteği için 5 Mayıs 2017’de, Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (VASKİ), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Avrupa Birliği Yatırımları Daire Başkanlığı’na yazdığı yazıda, “Fonu beklemek zaman kaybettirir” dedi. Bakanlık 9 Haziran’da verdiği cevapla, çalışmanın iptalini istedi. 52 Milyon Avro’nun yüzde 72’si hibe, yüzde 18’i VASKİ’ye aitti. Geri kalanını Bakanlık ödeyecekti.