Sadeliğin müziği

Ansızın Bi’ İnfilak son dönemde yükselişte olan yerli sahnenin yeni seslerinden biri. Kadrosunu Emre Yasak, Barış Eskikaya, Kaan Yol, Onur Gülanber ve Anıl Ulusoy beşlisinden oluşturan ekip 2015 yılında kuruldu. Self-released olarak yayımladıkları aynı adlı çıkış albümleri ise henüz çok taze.

sadeligin-muzigi-280345-1.Toplamda yedi şarkının yer aldığı bu kaydı dinlerken çok büyük mesajlar veren, gerçek dışı pozlar kesen ve rol yapan bir albümle karşı karşıya olmadığınızı anlıyorsunuz. Atımı Hazırlayın’ın benim açımdan en büyük karşılığı budur. Olabildiğince sade, kendi olmanın derdinde şarkılar bunlar. Tam da bu nedenle vokalist Emre Yasak’ın kurduğu sade cümlelerin vuruculuğu artıyor. Sözlerin sadeliği ya da sertliği klişe kalıplardan meydana gelmiyor.

“Nerdeyiz nerde / Üç beşin peşinde” sözleri akıp gittiğinde gerçeğin bu olduğunu biliyorsun. Yine aynı Üç Beşin Peşinde adlı şarkıda geçen şu sözler gerçeğin ta kendisi değil mi zaten: “Olmuyor bardağın dolu tarafına bakmakla.”

Albümdeki sound yapısına da ayrıca değinmek lazım. Gitar kanalları ön planda. O kadar ki vokal ve tüm diğer enstrümanlar elektrik gitar tarafından yönlendiriliyor. Blues’a, funk tavrına, modern indie etkileşimlerine adım adım uzanmayı tercih ediyor Ansızın Bi’ İnfilak. Bunu yaparken çok aceleci davranmıyor. En güçlü şarkısı ilk sırada ses vermiyor örneğin. Sadece yedi şarkılık bir kaydın derinlikli olmasını sağlamak hiç kolay değildir. Ritmin kaydedildiği, sözlerin gücünü yitirdiği bölümlerin de içerisinde olmasına karşın Atımı Hazırlayın bu derinlikli yapıya yer yer ulaşmayı başarıyor.

Başta da değindiğim gibi yükselişte olan bir yerel alt. sahnesine tanıklık ediyoruz şu sıralarda. Mainstream medyanın bile sayfalar dolusu bu cenahtan bahsetmesi boşa değil. Dikkat çekiyorlar, merkeze doğru dikkat çekiyorlar hem de. Bunlar gerçekleşirken samimiyetten kopuk, vasat projeler de bir bir karşımıza çıkıyor. Ansızın Bi’ İnfilak’ın ise diğer grupta, etki gücü yüksek tarafta yer aldığını söylemek zor değil. Bundan iki hafta önce Ankaralı çiçeği burnunda ekip Al’ York için söylediklerim onlar için de geçerli. İyi bir yerden başladılar. Takip edilmeyi hak ediyorlar. Bundan sonrasındaki adımlarında sound’larını koruyup daha da geliştirmeleri gerekiyor.

sadeligin-muzigi-280346-1.