Urla'daki Barbaros Çocuk Köyü operasyonuyla sarsılan İzmir dün güne yine bir yurt baskınıyla başladı. Valilik, Sosyal Hizmetler ve çocuk polisi, saat 06.00'da SHÇEK'e bağlı Bornova Erkek Yetiştirme Yurdu'na baskın düzenledi.

Elçin YAĞIZ-Emine KİTİŞ

Urla'daki Barbaros Çocuk Köyü operasyonuyla sarsılan İzmir dün güne yine bir yurt baskınıyla başladı. Valilik, Sosyal Hizmetler ve çocuk polisi, saat 06.00'da SHÇEK'e bağlı Bornova Erkek Yetiştirme Yurdu'na baskın düzenledi. Yurtta 18 yaşından büyük çocukların hala barındırıldığı, bu çocukların çeteler oluşturup küçük yaştaki çocuklara her türlü baskıda bulunduğu ve uyuşturucu kullanıldığı, gasp yaptığı iddiasıyla gerçekleştirilen baskında içerideki 18 yaşındaki çocukların bir bölümü İzmir, bir bölümü de İzmir dışındaki yurtlara gönderildi.
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu yetkilerinin kapatma işlemini gerçekleştirmek için İzmir Emniyeti'nden destek istemesi üzerine gerçekleşen operasyona çevik kuvvet, asayiş, çocuk polisi gibi çeşitli birimlerden yaklaşık yüz elli polis katıldı. Polis dışında İzmir İtfaiyesi, Sağlık ekipleri ve sosyal hizmet uzmanları da operasyonda yer aldı. İzmir Vali Yardımcısı Yakup Vatan, İzmir İl Emniyet Müdürü Halil Tataş, İzmir İtfaiye Daire Başkanı Fuat Barandır ve Bornova Kaymakamı Mustafa Dündar da operasyon sırasında hazır bulundu.
Kapıları patlattılar
Yurdun boşaltılması sırasında bazı çocukların odaları kilitlemesi nedeniyle, itfaiye çalışanlarının kapıları patlatarak açtıkları, kapıların açılmasının ardından çocuklarla ilk olarak sosyal hizmet uzmanlarının diyaloğa girdiği öğrenildi. Çocukların araçlara bindirilmesi sırasında yurttan ayrılmak istemeyen, özellikle on beş yaş üzerindeki bazı çocuklar, polislere direndi, küçük yaşlarda olduğu gözlenen çocuklar ise ayrılık anında öğretmenlerine ve sosyal hizmet uzmanlarına sarılarak ağladılar. 16-18 yaş arası 47 çocuk İzmir dışındaki illere dağıtılırken, 13-15 yaş arasındaki 54 çocuk da İzmir Mehlika Ribnikar Çocuk
ve Gençlik Merkezi'ne gönderildi. 18 yaş üzerindeki çocuklara ise, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın maddi destek vereceği bildirildi.

13 çocuk gözaltında
Düzenlenen operasyonun ardından yurtta kalan 13 çocuk gözaltına alındı. Bunlardan 7 tanesi yaşları küçük olduğu için Çocuk Şubesi'ne, geri kalanlar da Bornova Merkez Karakolu'na gönderildi. Gözaltına alınan çocuklardan bazılarının çeşitli suçlar nedeniyle arandıkları belirtilirken, polise mukavemet ve kamu malına zarar vermek suçlarından adliyeye sevk edilecekleri bildirildi.
Gözaltına alınan çocuklardan Erkan Kaygısız (19) , iddiaları yalanlayarak, "Bu Genel Müdürlüğün komplosu, biz iddia edildiği gibi haraç almıyoruz, çete değiliz" dedi. Gözaltına alınan bir diğer çocuk ise, "Orası bizim evimiz, bazıları için yurt olabilir ama biz orada yaşıyoruz, orası bizim yuvamız. Biz orada hiç şefkat görmedik, ana sütünün tadını bilmeyiz. Bazen yaramazlık yapmış olabiliriz ama suça karışmadık. Üç gün önce atanan bir müdürün bizim hakkımızda böyle bi karar vermesi ne derece doğru ki? Sizin de evinizin kapısı zorla kırılsa, dışarı atılsanız tepki vermez misiniz?" diye konuştu.

İzmir Emniyet Müdürü Halil Tataş, çocukların binadan zorla çıkarıldığı yönündeki eleştirileri ise, "Biz Valiliğin talimatı ile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü görevlilerinin güvenliğini sağlamakla görevlendirildik. Sorunlu birkaç çocuğun direnişi dışında başarılı bir çalışma ile kimseye zarar gelmeden çocukların tahliyesinde güvenliği sağladık" diye yanıt verdi.
İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, Bornova Erkek Yetiştirme Yurdu'nun fiziki koşullarının çok kötü olduğunu, bu nedenle yenileneceğini belirterek "Amacımız, çocuklarımızın daha huzurlu daha mutlu olmasını sağlamaktır" dedi. Göksu, yurttaki yedi sekiz çocuğun 18 yaşını doldurduğu halde yıllardan beri burada kaldığını, bu sorunu çözmek ve fiziki koşulları iyileştirmek için binanın boşaltıldığını kaydetti.

SES: Yapılan doğru, yöntem yanlış
Olayı değerlendiren SES Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul şunları söyledi:
"Bornova çocuk yuvasında barınan 18 yaşındaki çocukların başka kurumlara dağıtılmasını istedik. İki yıldır bu olayların önüne geçilmedi. Şimdi ise polis müdahalesiyle yaşanan olaylar engellenmeye çalışılıyor. Biz kesinlikle bu uygulamaya karşıyız. Çünkü sosyal hizmetler polis müdahalesiyle çözülemez. İdareye bu konuyla ilgili uyarılarda bulunduk ancak bizi dikkate almadılar. Bu iki yurtta İzmir'de bulunuyor. Yurtlara karşı yapılan bu uygulamalar İzmir'de kadrolaşmaya zemin hazırlama çabasıdır. Devlet 18 yaşını doldurmuş çocuklara iş olanağı sunmadığı için bu çocuklar yurtlarda kalmak zorunda bırakılıyor. Yurttaki sorunları aktarıp dağıtılmasını istedik. Ancak itfaiye kapıları patlattı, çocuklar polis zoruyla çıkarıldı. Bunu kabul etmemiz mümkün değil."