Gerici çevrelerin aşıyla ilgili iddiaları son yıllarda aşı reddini hızlı bir şekilde artırdı. Prof. Dr. Haydar Sur, safsatalara değil tıbbın ortaya koyduğu gerçeklere inanmak gerektiğini vurguladı

Safsatalara değil tıbba itibar edilmeli

DİLARA ŞİMŞEK

Aşıyla önlenebilir hastalıkların, aşı reddi nedeniyle dünyada giderek yaygınlaşmasına karşı hekimlerin ve sağlık örgütlerinin mücadelesi sürüyor. Gerici çevrelerin aşıyla ilgili yanlış beyanlarda bulunması nedeniyle son yıllarda ailelerin çocuklarına aşı yaptırmayı reddetmesi, çocukların ve toplumun sağlığını tehdit edecek boyuta geldi.

Halk Sağlığı ve Sağlık Yönetim Uzmanı Prof. Dr. Haydar Sur, aşı karşıtlığı, doğru ve yanlış bilinenleri İstanbul’da Üsküdar Üniversitesi’nde düzenlenen toplantıda masaya yatırdı.

Prof. Dr. Sur, aşı karşıtlığının din bahane edilerek başladığına vurgu yaparak şu ifadelerde bulundu:

“Karşı çıkışların ortak sebebi kanıta dayalı tıptan uzak şeylerdir. Kanıta dayalı olmadan ileri sürülen hiçbir şeyin tıpta yeri yok. Bu karşıtlık inanç, sezgi, ‘bana öyle geliyor’ söylemlerine ve subjektif nedenlere dayanıyor.”

Prof. Dr. Sur, toplumda doğru bilinen yanlışları şöyle sıraladı:

>> Yanlış: Aşılarda domuz jelatini kullanılıyor.
>>Doğru: Türkiye’deki aşılarda sığır jelatini kullanılıyor.

>> Yanlış: Aşılar hastalıklara, otizme sebep oluyor.
>>Doğru: Otizm ve aşı arasında bir bağlantı bulunmuyor.

>> Yanlış: Aşılardaki cıva zehirli, kanser yapıyor.
>>Doğru: Bazı aşılarda cıva bulunabiliyor ama bu zehirlenme yapacak yoğunlukta değil. Kimya ve tıp bilmeyen birisinin ortaya attığı iddialardan biri. Cıva yediğimiz patateste de var havuçta da var.

>> Yanlış: Aşılarda alüminyum var.
>>Doğru: Oldukça az miktarda var. Bebek doğduğunda da zaten annesinden 10 mg alüminyum alıyor. Yaş ilerledikçe bu oran artıyor.