Kolombiya ve Şili’de meclis ile komisyonlarda çoğunluğu elinde bulunduran sağcılar, solcu liderlere iş yaptırmıyor. Petro, Peruvari bir darbe hazırlığında olunduğunu belirterek taraftarlarıyla sokaklara indi. Birçok ülkeden solcu liderler de Petro’yu “yumuşak darbe” konusunda uyardı.

Sağ, halka ihanet ediyor
Bogota’da halk Petro’ya destek için sokaklara indi. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Güney Amerika’da solcu liderler, sağcıların çoğunlukta yer aldığı meclisler ve komisyonlar nedeniyle politikalarını sürdürmekte zorlanıyorlar. Başkent Bogota’da binlerce destekçisiyle yürüyen Kolombiya’nın solcu Devlet Başkanı Gustavo Petro, reformların çıkmasını engelleyen Kongre’ye “Halka ihanet etmeyin” diye seslendi.

Petro’nun çağrısıyla on binlerce kişi sokaklara çıkarak, hükümetin çıkartmak istediği reformlara destek verdi. Başta Bogota olmak üzere birçok kentte meydanlara inen çeşitli sendikalar, siyasi örgüt temsilcileri ve Petro destekçileri, hükümetin politikalarına destek için yürüdü. Petro’nun da katılımıyla tarihi Bolivar Meydanı’na kadar yürüyen kalabalık gruplar, sloganlar ve müzik eşliğinde Petro hükümetine destek, Kongre’ye ise tepki gösterdi.

‘BARIŞA SIRT DÖNMEYİN’

Bolivar Meydanı’nda konuşma yapan Petro, reformların onaylanması çağrısında bulundu. Kongre’ye seslenen Petro, kapris peşinde koşmadıklarını vurgulayarak, "Kongre, reformları halkın istediğini biliyor. Kongre, halka ihanet etmesin, barışa sırtımızı dönmeyelim. Maksadımız sadece Kolombiya halkına hizmet etmek" dedi.

Peru’da Pedro Castillo’nun “kongre darbesiyle” azledilmesini hatırlatan Petro, bunun halkın iradesine karşı bir "yumuşak darbe" olduğunu belirtti. Kolombiya’da buna benzer bir planı destekleyenleri uyaran Petro böyle bir durumda halkın sokağa çıkarak iradesine sahip çıkacağını söyledi.

Yardımcısı Marquez ise konuşmasında, Kongre’den halkın isteklerine sağır olmamasını isteyerek, "Yaşlılarımız onursuz koşullarda ölmeye devam etmesin, emekçilerin hakkı olsun, kadınlar taciz edilmesin ve toplumsal eşitlik sağlansın diye sokaklardayız" şeklinde konuştu.

Petro, "Sağlık Reformu" ve "Çalışma Reformu" yasa tasarılarını sağcı muhalefet partilerinin Kongre’de çoğunlukta olması nedeniyle hayata geçiremiyor.

KOMİSYON İŞBAŞINDA

Şili’de ise geçen ay yapılan seçimle 50 koltuktan 33’ünü alarak sağ koalisyonun çoğunluk sağladığı Anayasa Komisyonu, diktatör Augusto Pinochet döneminden kalma anayasanın yerini alacak yeni anayasa için çalışmalara başladı. Komisyon, 4 aylık bir çalışmayla yeni taslağı hazırlayacak. Ardından aralık ayında halk anayasa referandumunda tekrar sandık başına gidecek. Başkent Santiago’da  Anayasa Komisyonu üyelerine hitap eden Devlet Başkanı Gabriel Boric, anayasa taslağı tekrar reddedilirse bir daha aynı sürecin yaşanmayacağını söyledi.

Eylül 2022’de “dünyanın en ilerici anayasası” denilen taslağın halk referandumunda yüzde 62 “hayır” oyu ile reddedilmesinden sonra, tekrar bir Anayasa Komisyonu kurularak yeni bir taslağın hazırlanması kararlaştırılmıştı. 

***

“KOMPLO KURUYORLAR"

Dünyanın dört bir yanından solcu liderler, Kolombiya'da bir “yumuşak darbenin” yolda olduğu konusunda uyarıda bulunarak, muhalefeti Petro’yu devirmek için yasa dışı bir şekilde çalışmakla suçladı. Aralarında eski Kolombiya Devlet Başkanı Ernesto Samper, eski İngiltere İşçi Partisi Başkanı Jeremy Corbyn ve Fransa’da muhalefet lideri Jean-Luc Melenchon’un da bulunduğu 400 solcu lider, mektupta “Ülkenin ilk ilerici hükümetinin seçilmesinden bu yana, muhafazakâr güçler eşitsizliğin, çevresel yıkımın ve devlet destekli şiddetin damgasını vurduğu bir düzeni yeniden kurmak için örgütleniyor. Kendi bencil amaçları için yasaları manipüle etmenin yanı sıra, polis ve ordu içinde Petro yönetimini, otoritesini ve meşruiyetini baltalamak için gizlice komplo kuruyorlar” ifadelerini kullandı.