Sağcı Bakan, Lenin’i unutamamış: Estonyalı bakan Helme, 'kasiyer' diyerek Sanna Marin'i küçümsemeye çalıştı

Dış Haber Servisi

Estonya’nın sağcı İçişleri Bakanı Mart Helme, geçen hafta göreve başlayan Finlandiya’nın en genç başbakanı Sanna Marin’e yönelik, “Lenin’in mutfakta hizmetçi olarak çalışanların bile bakan olabileceğini söylediği sözleri hatırlıyorum

Bir kasiyerin başbakan olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı. Marin ise “Finlandiya’da yoksul bir ailenin çocuğu iyi bir eğitim alıp yaşamında birçok şeyi başarabilir. Hatta bir kasiyer bile başbakan olabilir” diye yanıt verdi.

Geçen hafta göreve gelerek dünyanın gündemine oturan 34 yaşındaki Başbakan Sanna Marin’e yönelik ifadeler, Finlandiya ile Estonya arasında gerginliğe neden oldu. Estonya İçişleri Bakanı Mart Helme, “Vladimir Lenin’in mutfakta hizmetçi olarak çalışanların bile bakan olabileceğini söylediği sözleri hatırlıyorum. Şimdilerde ise bir kasiyer kızın başbakan olduğunu ve aynı anda sokak aktivistleri ve cahil insanların hükümete girdiğini görüyoruz” dedi.

sagci-bakan-lenin-i-unutamamis-estonyali-bakan-helme-kasiyer-diyerek-sanna-marin-i-kucumsemeye-calisti-662639-1.

FİNLER TEPKİ GÖSTERDİ

Helme’nin açıklamalarının ardından çok sayıda Fin vatandaşı sosyal medyada çok sert bir dille eleştirdi.

Yaşanan gerilimin ardından Sanna Marin, “Finlandiya’dan çok gurur duyuyorum. Burada yoksul bir ailenin çocuğu iyi bir eğitim alıp yaşamında birçok şeyi başarabilir. Hatta bir kasiyer bile başbakan olabilir. Finlandiya işçileri olmadan hayatta kalamazdı” dedi.

Yaşananların ardından Helme açıklamalarının kendi düşüncesi olduğunu, Estonya hükümetinin olmadığını dile getirip, “Finlandiya ve Estonya arasındaki ortaklık, dostluk ve sıcak ilişkileri sorgulamıyorum” açıklamasında bulundu.