Sağcı bakandan operasyon emri
İsrailliler sağcı hükümete karşı sık sık eylem düzenliyor. (Fotoğraf: BirGün)

Dış Haberler

İsrail’de aşırı sağcı Netenyahu hükümeti Filistin’e yönelik şiddet ve baskıları günden güne artırıyor. Binyamin Netemyahu, iktidara geldikten bu yana işgal altındaki Batı Şeria’da 42 Filistinli’nin ölümüne yol açacak saldırıların emrini veren aşırı sağcı hükümet bu sefer de Doğu Kudüs’te operasyon için polise talimat verdi.

İsrail vatandaşlığı bulunan bir Filistinlinin, İsrail hükümetinin karşılık olarak yasa dışı Yahudi yerleşim birimi Ramot'ta düzenlediği saldırının ardından İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı İtimar Ben-Gvir açıklamalarda bulundu. İsrail Kamu Yayın Kuruluşu’nun (KAN) haberine göre Ben-Gvir, saldırının düzenlendiği noktada, Kudüs Polis Merkezinde yaptıkları durum değerlendirmesinin ardından 12 Şubat’ta başlamak üzere “Savunma Kalkanı 2” operasyonu için polise hazır olma ve plan yapma talimatı verdiğini duyurdu.

Gvir’in açıklamalarını eleştirien ana muhalefet lideri Yair Lapid ise Twitter hesabından yaptığı paylaşmında, Tik Tok Bakanı, kabine toplanmadan, durum değerlendirmesi yapmadan ve emniyet teşkilatıyla koordinasyon kurmadan operasyon için talimat verdi” ifadesini kullandı.

KAN’a açıklamalarda bulunan üst düzey bir yetkili ise böyle bir kararın ani bir şekilde alınamayacağını belirterek “Savunma Kalkanı 2, 3 ya da 4 operasyonu kararı saldırının düzenlendiği noktada ayaküstü alınmaz. Konuyla ilgili emniyet yetkilileriyle istişare edilmedi. Üstelik Ben-Gvir’den konuyla ilgili açıklama yapması istendi” ifadelerini kullandı.

YÜZLERCE KİŞİ KATLEDİLDİ

Eski Başbakanlardan Ariel Şaron yönetiminde 2002’de Batı Şeria'ya yönelik "Savunma Kalkanı Operasyonu’nda İsrail güçleri tarafından Filistin’e yönelik geniş çapta saldırı düzenlenmişti. Batı Şeria'ya düzenlenen operasyonda 29 İsrail askeri ölmüş, 200'den fazla Filistinli hayatını kaybetmişti. Yaklaşık 5 bin Filistinlinin esir alındığı operasyon, İsrail'in, Haziran 1967'den bu yana Batı Şeria'da düzenlediği saldırıların en kanlıları arasında yer alıyor.