AKP'de çöküş sürerken, yeni partilerle birlikte iktidara alternatif bir sağ blok kuruluyor. Başta CHP olmak üzere, yerel seçimlerde açığa çıkan heyecanı ıskalayan bir muhalefetin ise başarı şansı bulunmuyor

Sağın alternatifi yine sağda aranıyor

POLİTİKA SERVİSİ

AKP’nin yerel seçimdeki hezimetinin ardından bir süredir yüksek sesle dillendirilen pek çok sıkıntı, kongre öncesi parti içinde yaşanan çözülmeyi derinleştirdi. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşanan kopmalara karşı partisini bütün halde tutmaya çalışırken, uzun zamandır yeni parti hazırlığında bulunan isimlerden eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, beklenen ‘Gelecek Partisi’ programını cuma günü Ankara’da kamuoyuna açıkladı.

Yeni sağ blokun emareleri görülüyor

Davutoğlu’nun yanı sıra siyaset sahnesine çıkmaya hazırlanan bir diğer oluşum ise eski Bakan Ali Babacan’ın son hazırlıklarını yaptığı ve en geç ocak ayı başında kamuoyuna duyuracağı parti oldu. Bu yeni partilerle birlikte, AKP-MHP iktidarına karşı, önümüzdeki sürecin, yeni bir sağ blokun emarelerini barındırdığını söylemek mümkün. İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin de soğuk bakmadığı söz konusu ittifak, sağ siyasetin yeni bir alternatifi olacak gibi görünüyor.

İYİ Parti ve Saadet göz kırpıyor

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, katıldığı televizyon programında Gelecek Partisi ile ilgili, "Benden 20 milletvekili isteseler veririm" açıklaması bu olasılığı güçlendiriyor. Öte yandan Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu’nun, “Bu yeni oluşum aslında nasıl netice verir bilmiyorum ama Türk siyasi hayatının bundan sonra farklı şekilleneceği ortaya çıktı. Bu yeni bir arayıştır. Faydalı olacağı kanaatindeyim ” şeklindeki sözleri de ittifaka göz kırpabileceklerini gösteriyor.

Siyaset arenasında kendilerini AKP’nin alternatifi olarak tanımlayabilecek sağ blokun muhtemel bileşenleri arasında bulunan Akşener, Karamollaoğlu, Babacan, Davutoğlu ve eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül gibi isimlerin programları açısından, AKP’nin ilk yıllarına denk düşen liberal söylem ve ekonomik politikalara uzak duracakları pek neden bulunmuyor. Ancak CHP’nin bu yeni aktör ve ittifaklar meselesine ilişkin alacağı tutum ise merak konusu.

CHP'nin alacağı tutum önemli

AKP’nin alternatifinin birçok kez bir başka sağ alternatifle sunulduğu ülke siyasetinde, bilhassa CHP açısından ders çıkarılması gereken pek çok örnek mevcut. İktidarın 17 yıllık yıkımına karşı, ekonomik kriz, İMF, Suriye politikası, Kürt meselesi gibi iç ve dış politik eksende iktidardan farklı ve halkçı alternatifler üretemeyen bir CHP’nin başarı şansı bulunmuyor. Muhalefetin bugün, yerel seçimlerde AKP’yi gerileten milyonların heyecanını doğru okuyup, emek ve özgürlüklerden yana sözünü sakınmadan dile getirmesi elzem görünüyor. Hal böyle iken CHP başta olmak üzere muhalefetin, AKP ve benzer alternatiflerine karşı alacağı tavır, ülkenin geleceği açısından büyük önem taşıyor. n Politika Servisi

***


'Kiralık vekil' polemiği

Siyaset arenasında ‘kiralık vekil’ tartışması yaşandı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, katıldığı bir canlı yayında, İYİ Parti Lideri Akşener’in ‘Yeni partiler vekil isterlerse veririm’ açıklamasını ‘kiralık vekil’ sözleriyle eleştirdi. Ünal, “Türk siyasetinde adeta bir bidat oluşturdular. Bu, ‘kiralık vekil’ çok çirkin bir ifade farkındayım. Milletin iradesi kimsenin tekelinde değildir” dedi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.