Sağlığa bir darbe daha

BURCU CANSU burcucansu@birgun.net

Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında gündeme getirilen Şehir Hastaneleri projesi, sağlık alanına darbe üstüne darbe indiriyor. Hazine’nin finansal riski üstlendiği ‘Yap-Kirala-Devret” modeli ile bedelsiz olarak şirketlere tahsis edilen Hazine arazileri üzerinde yapımı süren 11 şehir hastanesinin açılış takvimi sürekli erteleniyor.

Şehir hastaneleri nedeniyle kapatılacak köklü hastaneler çürümeye terk edildi. Diğer yandan ise yaşanan kriz nedeniyle inşaatlar yavaşladı. Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü’nün internet sayfasında yer alan verilere göre, Isparta, Yozgat, Adana, Mersin, Kayseri, Elazığ, Manisa ve Eskişehir Şehir Hastaneleri açıldı. Ankara Bilkent-Etlik, Bursa, Konya Karatay, Antep, Tekirdağ, Kütahya, Kocaeli, İzmir Bayraklı, İstanbul İkitelli, Urfa Şehir Hastanelerinin yapımı ise sürüyor.

Bu hastanelerin açılışı için 2018-2019-2020 yılları açıklansa da bu tarihler şirketler tarafından sürekli öteleniyor.

Ankara’da Türkerler-Astaldi Holding’in yapımını üstlendiği ve 2019 yılında açılacağı iddia edilen Etlik Şehir Hastanesi’nde ‘maliyet’ gerekçesi ile iş yavaşladı. Ücretleri ödenemediği için çok sayıda işçi iş bıraktı.

Bu arada şehir hastanelerinin hizmete girmesi ile Ankara’da kapanacak 13 köklü hastanede ise bakımsızlık nedeniyle verimli sağlık hizmeti verilemiyor. Kapanması beklenen Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Zekai Tahir Burak Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sami Ulus Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Etlik Zübeyde Hanım Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi, Ulus Devlet Hastanesi, Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dışkapı Çocuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bakım, yenileme, onarım hizmetlerinin aksadığı bildirildi.

Sözleşmeleri açıklayın
Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hiçbir şekilde borç üstlenim anlaşması imzalamadığı ve hasta garantisi verilmediği iddiaları üzerine sağlık meslek örgütleri sözleşmelerin şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıklanmasını istedi.