Ali Edizer adlı gerici görevinden alındı. Ama çok açık ki 20 yılda çok sayıda Ali Edizer bakanlığa yerleşti ve tüm ülkenin sağlığı bu zihniyete teslim edildi

Sağlığımız bunlara emanet

Politika Servisi

TÜRKİYE’nin en önemli sağlık kuruluşlarından olan GATA’nın Başhekim Yardımcısı’nın Ali Edizer’in paylaşımları, Menzil Tarikatı’nın yeniden gündem olmasını sağladı. Edizer’in varlığı yaklaşık 20 yıldır Sağlık Bakanlığı’nda yaşanan gerici kadrolaşmayı gündeme taşıyanlar için sürpriz olmadı.

Bakanlık’ta yaşanan örgütlenme ile ilgili onlarca haber, makale, yazı dizisi ve kitap var. Hatta Meclis’te çok farklı partilerden sunulan soru önergeleri mevcut.

Bir ahtapot gibi Sağlık Bakanlığı’nı saran Menzil Tarikatı’nın varlığı, AKP iktidarıyla başladı. Menzil Tarikatı’na mensup olduğu bilinen Recep Akdağ’ın 2002 yılında Sağlık Bakanı olması, sürecin önünü açtı. Önceleri de devlet kadrolarında yer almaya çalışan, bu konuda adımlar da atan tarikat, Akdağ’ın bakanlığı döneminde önemli bir olanak yakaladı.


KESİNTSİZ 11 YIL BAKAN OLDU

Recep Akdağ 2002-2013 yılları arasında kesintisiz 11 yıl bakanlık yaptı. Akdağ, Sağlık Bakanlığı’nda ikinci dönemi 2016’nın haziran ayında başladı ve bir yıl sürdü. Akdağ, ülkede Refik Saydam’dan sonra en uzun Sağlık Bakanlığı koltuğunda oturan isim oldu. AKP’nin tarikat ve cemaatlerle yaptığı koalisyon gereği yeri hiçbir zaman tehlikeye girmedi. Üstelik Menzil Tarikatı üyesi olarak yalnız da değildi. AKP’nin en bilinen bakanlarından biri olan Taner Yıldız da altı yıl boyunca Enerji Bakanı olarak Akdağ’a kabinede eşlik etti. İki bakanlık, bugün bile tarikatın en önemli kalesi durumunda.

sagligimiz-bunlara-emanet-789120-1.

BAKANLIĞI ELE GEÇİRDİLER

Menzil Tarikatı neredeyse tüm üyelerini eğitim alanlarına yönlendirdi. Burada Açık-Öğretim merkezlerinin yeri ayrı… Üyelerin çok önemli bölümü açık öğretim bölümlerinde okudu. İktisat, işletme ve kamu yönetimi en çok tercih edilen bölümler oldu. 2010’lu yılların başıyla birlikte eğitimde uyguladıkları talan hayata geçmeye başladı.

Artık ellerinde üniversite mezunu belli sayıda kadro oluşmuştu. Bu dönem aynı zamanda sağlıkta dönüşümün yaşandığı yıllardı. Sağlık sistemi bütünüyle sermayenin kontrolüne geçerken Cumhuriyet’in bakanlık kadroları da ya emekliye zorlandı ya da baskı ve zorla görev yerleri değişti. “Sağlıkta Dönüşüm” adı verilen süreç aynı zamanda tarikatın önünü de açtı. İşte tam burada alt kadrolarında olan ya da yeni göreve başlayan onlarca isim bir anda il-ilçe sağlık müdürlüklerinden başlayarak Bakanlık bürokrasisine yerleştirildi. Değişim çok hızlı gerçekleşti.

sagligimiz-bunlara-emanet-789121-1.
UZLAŞMAYAN BAKAN ÇALIŞAMADI

Akdağ’ın 2013’te bakanlıktan ayrıldığı süreçte göreve gelen Mehmet Müezzinoğlu’nun tarikat üyeleri tarafından çalıştırılmadığına dair onlarca haber hafızalarda. Yaklaşık 15 ay sonra Akdağ’ın yeniden göreve gelmesiyle biten gerilim AKP içine de yansımış, parti kamplarının en önemli gündem maddelerinden biri olmuştu. Cemaatlerle yeni bir hesaplaşmaya cesaret edemeyen AKP, bu alanı Menzil Tarikatı’na bıraktı. O tarihten sonra da bakanlar değişse bile tarikatın Bakanlık’taki etkisi hiç azalmadı.

ESAS HİKÂYE İHALELERDE

Menzil Tarikatı’nın Sağlık Bakanlığı’ndaki varlığı sadece kadrolarla sınırlı tutulmamalı. Bu dönemde bakanlık tarafından açılan küçüklü büyüklü onlarca ihale ya direkt tarikatın şirketlerine ya da bağlı isimlere verildi. Tarikat bir yandan kadrolarıyla bakanlığa yerleşirken diğer yandan da ihalelerden kazandığı yüklü paralarla gücünü pekiştirdi. Sağlık Bakanlığı ihaleleri son 15 yılın en önemli tartıma başlıklarından biri olmaya devam ediyor. Sayıştay raporlarında defalarca bu ihalelerle ilgili yaşanan usulsüzlüklere dikkat çekilerken AKP iktidarı somut hiçbir adım atmadı.


‘METASTAZ’ ANLATMIŞTI

Gazeteciler Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu’nun hazırladığı Metastaz kitabının bir bölümü Menzil Tarikatı’nın başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere devlet içinde örgütlenmelerine ayrılmıştı. Kitapta Menzil Tarikatı’nın Sağlık Bakanlığı, İçişleri ve Milli Eğitim Bakanlığı’na nasıl yerleştikleri, isimlere kadar yer almıştı. Bu konuya dair yapılan onlarca habere yayın yasağı uygulanıyor.

TAM KARARTMA

Basında çıkan onca habere, Meclis’te verilen soru önergelerine rağmen Menzil Tarikatı’yla ilgili AKP tek bir söz dahi söylemedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya iletilen 4 soru önergesi de yanıtsız kaldı. Bir tarikatın alenen Bakanlığı ele geçirmesi devlet sırrı gibi saklandı. Bu konuda yazı yazmak, tartışma yapmak iktidarın şimşeklerini üzerine çakmak için yeterli oldu.

Dün itibariyle Ali Edizer adlı gerici görevinden alındı. Ama çok açık ki 20 yılda çok sayıda Ali Edizer, Bakanlığa yerleşti ve tüm ülkenin sağlı bu zihniyete teslim edildi.