Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı çalışmalarında büyük ilerlemeler olduğunu kaydederek, maskenin yakın zamanda hayatımızdan çıkacağını söyledi.

Sağlık Bakanı Koca'dan 'maske' iddiası: Yakın zamanda hayatımızdan çıkacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Maske, yakın zamanda hayatımızdan çıkmış olacak. Aşı çalışmalarında büyük ilerlemeler var. Sonucu bekleyelim" ifadesini kullandı.

Bakan Koca, sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yaparak yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşı çalışmalarında ‘büyük ilerleme’ olduğunu söyledi. Koca, maske kullanımının da yakın zamanda hayatımızdan çıkacağını iddia etti.

Koca’nın yaptığı açıklamanın tamamı şöyle:

"Özgürce nefes alacağımız günleri özledik. Maske, yakın zamanda hayatımızdan çıkmış olacak. Kovid-19 aşı çalışmalarında büyük ilerlemeler var. Sonucu bekleyelim. Evimizin dışında, başkalarıyla olduğumuz her yerde maskemizi kuralına uygun şekilde takalım. Sabrınız için sağ olun."

ÇİN TARAFINDAN ÜRETİLEN AŞININ GÖNÜLLÜ DENEMELERİ DEVAM EDİYOR

Çin’in koronavirüse karşı geliştirdiği inaktif aşı adayının faz 3 çalışmaları kapsamındaki aşı, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesinde gönüllü sağlık çalışanlarına yapıldı.

AA'nın aktardığına göre, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı, Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova'nın aşının bu bölgede yapılmasına yönelik koordinatörlük ettiği çalışmaya ilişkin hastaneden yazılı açıklama yapıldı.

Bu kapsamda ilk aşı gönüllü olan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Özay Akyıldız'a yapıldı ve ardından diğer gönüllü sağlık çalışanlarına uygulanmaya başlandı. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ferit Kuşçu, ilk olarak aşının Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde uygulanmaya başlandığını, daha sonrasında ise 25 merkezde aşının gönüllü sağlık çalışanları ve diğer bireylerde sürdüğünü aktardı. Bu merkezlerden biri olarak sağlık çalışanları üzerinde aşı uygulamasına başladıklarını belirten Kuşçu, bir süre sonra sağlık çalışanları dışında olan bireylerin de başvurarak aşıyı yaptırabileceklerini dile getirdi.

Şu ana kadar Türkiye genelinde 450 civarında sağlık çalışanının aşılandığına dikkati çeken Kuşçu bu aşılamalarda ciddi bir yan etkiye de rastlanmadığını söyledi.

İlk etapta 60 sağlık çalışanını aşılamayı hedeflediklerini anlatan Kuşçu, daha sonra ise aşılamanın diğer bireylerde devam edeceğini, aşının iki doz halinde 14 gün arayla uygulanacağını ifade etti.