Sağlık Bakanı Koca, Türkiye'nin ICH'a tam üyeliğinin oy birliği ile kabul edildiğini açıkladı

Sağlık Bakanı Koca: Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Beşeri İlaçlar Uluslararası Uyum Konseyi'ne kabul edildi

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'nin ilaç alanında dünyadaki kuralları belirleyen Uluslararası Uyum Konseyi'ne (ICH) tam üye olarak kabul edildiğini duyurdu. Konuyla ilgili bir paylaşım yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Dünyadaki ilaç geliştirme ve üretim süreçlerinde Amerika (FDA) ve Avrupa Birliğinin (EMA) ilgili kuruluşlarıyla birlikte aktif rol oynayacağız" dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

"T.C. Sağlık Bakanlığına bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun (TİTCK) tam üyelik başvurusu, Uluslararası Uyum Konseyinin 27 Mayıs 2020 tarihli toplantısında oy birliğiyle kabul edildi.

Böylece ülkemizde ruhsatlandırılan beşeri tıbbi ürünlerin, yapılan klinik çalışmaların, yürütülen farmakovijilans faaliyetlerinin uluslararası standartları karşıladığı tescil edilmiş oldu.

2017 Kasım ayından beri konseye gözlemci statüsünde katılan TİTCK, üyelik kriterlerinin tamamını yerine getirerek ABD (FDA), Avrupa Birliği (EMA), Japonya (PMDA), İsviçre (Swissmedic), Kanada (Health Canada), Singapur (HSA), Güney Kore (MFDS), Çin (MNPA), Tayvan (TFDA), Brezilya (Anvisa) gibi ilaç otoritelerinin yanında tam üye olarak yerini aldı.

TİTCK, Uluslararası Uyum Konseyinin teknik kılavuzlarına uyum sağlamakla kalmayacak, söz konusu kılavuzların oluşturulmasına da katkı sağlayacaktır."

BAKAN KOCA’DAN PAYLAŞIM

Konuyla ilgili Twitter hesabından bir paylaşım yapan Sağlık Bakanı Koca, Türkiye’nin dünyadaki ilaç geliştirme ve üretim süreçlerinde Amerika ve Avrupa Birliği’nin ilgili kuruluşlarıyla birlikte aktif rol oynayacağını belirtti.