Sağlık Bakanlığı, koronavirüs salgını sürecinde imza attığı skandalları ciddiyetsizlikle de taçlandırıyor. 1 Temmuz’da yapılan açıklama ardından paylaşılmaya başlanan Covid-19 durum raporları haftalardır yayınlanmıyor.

Sağlık Bakanlığı, Covid-19 durum raporu yayınlamayı kesti

HABER MERKEZİ

Sağlık Bakanlığı, Haziran ayı sonundan itibaren açıklamaya başladığı günlük ve haftalık Covid-19 durum raporlarını yayınlamayı bir kez daha kesti. Günlük rapor en son 23 Kasım’da, haftalık rapor ise en son 26 Ekim’de yayınlandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1 Temmuz’da düzenlenen Bilim Kurulu toplantısı ardından yaptığı açıklamada, Covid-19 salgınına dair ayrıntılı verilerin kamuoyu ile paylaşılacağını açıklamıştı. Bakanlığın bu hamlesinin arka planında, Türkiye’nin en önemli gelir kaynaklarından biri olan turizmin salgından en az düzeyde etkilenmesini sağlamaktı. Bakanlık raporlarının ilk ikisinde de turizmin etkin olduğu bazı illerde vaka sayılarının kontrol altında olduğu özellikle belirtilmişti.

Turizmde beklenen hareketliliğin yaşanmaması ardından Bakanlık, sonbahar aylarının başlamasıyla birlikte Covid-19 durum raporlarında zaman zaman birkaç günlük kesintiler yaptı.

Sezonun tamamen kapanmasıyla birlikte Bakanlık da rapor yayınlamayı kesti.

Sağlık Bakanlığı’nın salgın nedeniyle açtığı ‘Covıd-19 Bilgilendirme Sayfası’da yayınlanan son raporların üzerinden haftalar geçti.

Bakanlığın son günlük raporu 23 Kasım’da yayınlandı. Bu raporun yayınlanmasının üzerinden 22 gün geçti.

Bakanlığın son haftalık raporu ise 19-25 Ekim haftasının verilerini içeren 26 Ekim tarihli rapor oldu. Bu raporun üzerinden de 7 hafta geçti.

SKANDAL HATA İLE GÜNDEM OLMUŞTU

Konunun diğer bir yönü ise Sağlık Bakanlığı’nın bu raporlarının da güvenilirlikten uzak olması.

Verilerin ayrıntılı biçimde yayınlanmasından kaçınılan raporlarda paylaşılan sayılar da skandal bir hataya konu olmuştu.

Yayınlanan raporlarda Eylül’den Ekim ayına kadar İstanbul’da sadece 1 kişinin koronavirüsten öldüğü iddia edilmiş, skandal ortaya çıktıktan sonra raporlar yenilenmişti. Yeni raporlarda bazı bölgelerdeki ölüm sayılarının azaldığı görülmüştü.