Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 Bilgilendirme Sayfası’nda yer alan ‘Sıkça Sorulan Sorular’ bölümünde, “COVID-19'un aşısı var mıdır?” sorusuna “Hastalık için geliştirilmiş bir aşı henüz bulunmamaktadır” yanıtı verildiğine dair BirGün'ün haberi sonrasında Bakanlık sayfadaki soruya yanıtını güncelledi. Bilgilendirme sayfasındaki Covid-19 durum raporları ise aylardır açıklanmıyor.

Sağlık Bakanlığı, halkı böyle bilgilendirdi: Covid-19’un aşısı yok

HABER MERKEZİ

Koronavirüs salgını süresince veri paylaşımı ve bilgilendirmeleri sürekli tartışma konusu olan Sağlık Bakanlığı’nın sürece ciddiyetsiz yaklaşımının bir örneği daha belirlendi. Bakanlığın, hastalığa karşı halkı bilgilendirmek için hazırladığı sayfada Covid-19’a karşı bir aşının olmadığı söylendi. Bakanlık, BirGün'ün haberi ardından sayfadaki soru yanıtını güncelledi.

Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 Bilgilendirme Sayfası’nda yer alan ‘Sıkça Sorular Sorular’ bölümünde Covid-19 aşısına dair verilen bilgi dikkat çekti.

Sıkça Sorular Sorular’ın halka yönelik olan kısmında yer alan “COVID-19'un aşısı var mıdır?” sorusu şöyle yanıtlandı:

“Hastalık için geliştirilmiş bir aşı henüz bulunmamaktadır. Ülkemizde ve dünyada aşı geliştirme çalışmaları yürütülmektedir.”

saglik-bakanligi-halki-boyle-bilgilendiriyor-covid-19-un-asisi-yok-831062-1.

19 Ocak 2021 saat 13.00 itibariyle sayfanın ekran görüntüsü.

Bakanlık, BirGün'ün haberi ardından sayfadaki bilgiyi güncelleyerek, "COVID-19 için şuana kadar geliştirilmiş 3 çeşit aşı mevcuttur; inaktif aşılar, mesajcı RNA (mRNA) aşıları, viral vektör (adenovirüs) aşıları" ifadelerini kullandı.

saglik-bakanligi-halki-boyle-bilgilendiriyor-covid-19-un-asisi-yok-831136-1.

19 Ocak 2021 saat 16.00 itibariyle sayfanın ekran görüntüsü.

‘DURUM RAPORU’ CİDDİYETSİZLİĞİ

Soruya verilen cevaptan Bakanlığın, güncel gelişmelere göre bilgilendirme sayfasını güncellemediğini anlaşılıyor. Ne var ki Bakanlığın sayfasındaki ciddiyetsizlik bununla da sınırlı değil.

Haziran sonunda turizm kaygısıyla hazırlanmaya başlanan Covid-19 durum raporları da aylardır açıklanmıyor.

Bakanlığın Covid-19 Bilgilendirme Sayfası’na girer girmez karşılaşılan bölümde açıklanan son günlük rapor 23 Kasım’a, son haftalık rapor ise 19-25 Ekim haftasına ait. Kamuoyuna verilen bilgi paylaşımı taahhüdü yerine getirilmezken nedenine dair en ufak açıklama dahi yapılmadı.

saglik-bakanligi-halki-boyle-bilgilendiriyor-covid-19-un-asisi-yok-831063-1.